TV: Guzmania - Javier Guzmans late uurtje

Met dank aan reviewer falloutboy.

Na de uitzending van zijn succesvolle en prijswinnende cabaretregistratie Delirium en reeks stand-up reportages van de Comedy Explosion is het voor Javier Guzman tijd voor een nieuw programma!


Donderdag 2 april was het zover. De eerste opnamedag van het nieuwe actualiteiten programma Guzmania. Javier Guzman neemt de actualiteiten van de afgelopen week door, geheel naar zijn eigen visie.

Zoals vaker bij eerste draaidagen, liep ook dit steevast een half uur uit. Om half negen gingen de deuren dan eindelijk open en werden wij door de opnameleider naar een plek bij het podium gesommeerd. De voor een nieuwe show ruim opgezette locatie ademde een intieme, verwachtingsvolle sfeer. Na het enigszins rommelige binnenkomen van publiek werden we welkom geheten door de huisband van deze avond, ‘Hotel’. Deze latino-salsa-band was een beetje een vreemde eend in de bijt, evenals het roze maatpak van de zanger. Maar dit werd na een aantal nummers al snel vergeten. Het klonk gewoon erg lekker.

Daarna maakte Javier Guzman zijn opwachting. Al vanaf het openingspraatje werd duidelijk dat hij zo zenuwachtig was als een pinguïn met watervrees. Het maakte zijn gevatte opmerkingen er niet beter op. Langzaam maar zeker werd hij gelukkig wat losser en kon er ook gestart worden met de opname. Hiervoor werd er eerst buiten een intro gefilmd. Dit werd een vrij hilarisch geheel, doordat er onbedoeld mensen vrij droogjes door het beeld liepen dan wel fietsten.


Na deze intro ging Javier aan tafel met zijn gasten. Deze avond waren dat Lange Frans en Hugo Metsers III. Het was net of ze aan de keukentafel zaten. "Oude jongens krentenbrood" zou mijn oma zeggen. Vooral de chemie tussen Hugo en Javier was erg goed. Actuele onderwerpen werden over de tafel geslingerd, om vervolgens te eindigen in een komische discussie over wildplassen. Compleet met mevrouw uit het publiek die toegaf wel eens wild te plassen in het bos!

Hierna was het publiek aan de beurt. Men had genante/grappige verhalen in kunnen sturen. Het verhaal van de jongen die bij een vreemd meisje in bed was gekropen, werd breed uitgemeten en beloond met een dekbed. Ook het verhaal van overgevende vriendinnen op vakantie (bij een concentratiekamp welteverstaan) werd uitgebreid besproken. Jammer alleen dat sowieso het eerste verhaal in scène was gezet.


Guzman zelf is natuurlijk bekend van cabaret. In dit programma krijgen cabaretiers/stand-uppers dan ook de kans om zichzelf aan een groot publiek te introduceren. Deze avond had hij een stand-up comedian uit Vlaanderen uitgenodigd. Deze man was echt het hoogtepunt van de avond. Gevatte opmerkingen, komische gezichten en vreemde situaties. Met als topper een sneer naar de roze outfit van de zanger van de huisband. "Wie weet komen ze nog wel tot elkander", aldus onze scherpe zuiderbuur.

Als laatste onderdeel kwamen Wilco Terwijn en nog een andere caberetnerd aan tafel. Niet als zichzelf maar met maskers. Ik ga hier niet al te veel over schrijven, dit was by far de slechtste comedy-act die ik ooit gezien heb. Ik hoop ten zeerste dat de regisseur dat ook vindt, en er niet teveel van overhoud in de eindmontage.

Concluderend is het programma van Javier Guzman gewoon leuk om een keer naar te kijken. Verwacht geen hoogstaande grappenmakers, politieke satire of zinnige opmerking. Verstand op nul, een bakje Nibbits en een cola'tje, en je vermaakt je een half uurtje prima. Want, een serieus praatprogramma, daar had het net even te weinig niveau voor. Misschien toch even iets vaker naar Raymann is Laat kijken?

Zender: Veronica Gezien op: Donderdag 2 April (opnames)
Maandag 6 april (uitzending Veronica)

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.