Boek: Susan Bakos - De seksbijbel voor vrouwen

Er zijn over bepaalde onderwerpen echt genoeg boeken. Seks en de bijbel zijn daar beide goede voorbeelden van. Van de gecombineerde soort, de seksbijbel, kijken we ook niet meer op. En anno 2009 is het ook niet meer heel bijzonder om met een Seksbijbel voor vrouwen te komen. De New Yorkse sexpert Susan Crain Bakos besloot dat het nodig was en voegde deze titel toe aan haar indrukwekkende seks-teksten-carrière. Bakos schreef niet alleen een dozijn boeken over seks (waaronder de oorspronkelijke Seksbijbel), maar publiceert wereldwijd artikelen en blogt zich ongans.

Euforie
De Seksbijbel voor vrouwen is een mooi uitgevoerd boek vol sfeervolle foto's, waarvan slechts een gedeelte standjes laat zien. De rest is bedoeld voor de positieve en krachtige boodschap die Bakos over wil brengen. Ze probeert duidelijk te maken dat je als vrouw zelf verantwoordelijk bent om te krijgen wat je wilt op seksgebied. Daarbij vindt ze dat elke vrouw een 'kast vol vibrators en ten minste één orgasme per dag zou moeten hebben'. Bakos begint het boek met een ruime verklaring van je eigen seksuele respons en die van een man. Erg verontrustend is de term die ze voor verliefdheid heeft: NREU, Nieuwe Relatie Euforie. Na die fase beland je weer op je standaard begeertepunt, dat laag of hoog kan zijn. Het is van belang dat je ervoor zorgt dat je terecht komt bij een partner die, wat de begeertecurve betreft, bij je past.

Niet zo romantisch
Zoals elk ander seksboek worden de erogene zones aangewezen en besproken, maar ook op dit gebied geeft Bakos' boek een extraatje. In deze seksbijbel wordt de vrouw zelf aangemoedigd te gaan experimenteren, omdat Bakos het van belang acht je eigen lichaam te kennen. Daarbij wordt de psychologische en emotionele kant van elk facet van het lichamelijke belicht, waardoor elk hoofdstuk sterk overkomt. Ook nieuw en verfrissend is het stuk over fasen, waarvan sommige feiten niet zo romantisch overkomen, maar wel heel erg realistisch zijn. Bakos licht al haar uitspraken toe met cijfers en feiten uit onderzoeken en delen uit interviews met zowel mannen als vrouwen. God, wat liegen we veel tegen elkaar.

Kracht
De conclusie die Bakos aan het einde van haar boek geeft, is: "Seks is een privé-aangelegenheid", waarmee ze bedoelt dat je seks wel kunt beoefenen met een ander, maar je eigen, individuele ding blijft, waarin je je eigen kracht moet zien te vinden en ontwikkelen. De seksbijbel voor vrouwen is een waardevol en mooi boek dat niet heel veel nieuwe informatie geeft in de zin van feiten en standjes, maar wel veel nieuwe inzichten en visies. Het is absoluut niet verlegen of voorzichtig geschreven. Het is intelligent in elkaar gezet en onderbouwd, waardoor het een niet om te blazen standaardwerk is voor elke vrouw (misschien past het nog in die kast vol vibrators).

Uitgever: Librero ISBN: 978 90 5764 426 9 Pagina's: 256
Waardering: