CD: pEp - Broek Uit!

Plotseling zie je een flitsend roze doosje in de schappen staan. Met grote witte letters staat er op de voorkant pEp. De formatie van deze band bestaat uit vier rockchicks die volgens eigen zeggen 'gedreven, opgewekte Nederlandstalige pop met een rauw randje' maakt. Zangeres Ella siert al wegrennend de cover, met achter haar iemand die haar broek deels naar beneden trekt. Schuin boven de bilnaad van Ella staat de aparte naam van de eerste cd van pEp: Broek Uit!.



Het komt niet vaak voor dat er een Nederlandse vrouwenrockband opstaat. De bands die er zijn, zijn op een enkele hand te tellen. Alleen daarom al is pEp speciaal te noemen. Natuurlijk moet er ook gekeken worden naar wat ze te bieden hebben. Hun eerste plaat heet ‘Broek Uit!’. Om te wennen aan het album kun je er lekker in komen met de openingstrack ‘Kan er niet mee omgaan’. Het nummer straalt een heerlijke vibe uit door de goede samenwerking tussen alle muzikanten. Opvallend is ze zeer lekker klinkende gitaar. De akkoorden die uit de gitaar van Tirtsa komen begeleiden je met de zwierige maar zeer sterke stem van Ella.

‘Hij’ begint met een flinke gitaarpartij die zo van een U2-plaat kan komen. In de verses is het qua gitaar weer rustig, maar als de chorus start wordt de distortion weer volledig opengedraaid. Er wordt heerlijk op elkaar ingespeeld in onder andere de solo. Gitariste Tirtsa Heuwekemeijerwordt goed begeleid door bassiste Myrle Kloens. Ook de drumpartijen van Klaartje van Engelen zijn zeer strak en doen het nummer goed.
Het nummer ‘De koek is op’ heeft een hoog meezinggehalte. In de chorus zijn vele variaties op het spreekwoordelijke ‘de koek is op’. Ook hier is de instrumentale begeleiding zeer stevig en na de openingstrack heeft dit nummer een werkelijke singlepotentie.
Over het geheel is de cd een leuke plaat om naar te luisteren. Wat wel duidelijk opvalt, is dat instrumentaal de tracks goed en lekker in elkaar zitten, maar de dat de teksten enigszins tegenvallen. Zo ook het nummer ‘Dat ben ik ook’ zit instrumentaal wel heerlijk in elkaar, maar de songtekst is wel een beetje té makkelijk.



Al met al is PEP een verfrissing op het gebied van Nederlandstalige (soft)rock. Het is weer eens wat anders om een (pop)rockband te horen die in de eigen zingt. Zal er een ommekeer komen in het Nederlandse muzieklandschap? Ik hoop van wel.

Tracklist:
1) Kan er niet mee omgaan
2) Dat ben ik ook
3) Blijf niet bij mij
4) De koek is op
5) Ik ken je nog maar net
6) Iedereen doet ‘t
7) Hij
8) Rijke man
9) Ze wil het niet weten
10) Je tik, je blik
11) Alles komt goed
12) Ik doe alles pijn
13) Fietsen


Label: Who's Next Records Releasedatum: Maart 2009
Waardering:

Alle foto's in deze review komen van: ©Marc Plaisier

Kijk ook eens voor meer muziek bij CD's