DVD: Guarding Eddy

Eddy wordt door zijn vader het huis uitgezet omdat hij hem niet meer wil horen zeuren over zijn basketbalcarrière. Daarop besluit Eddy het heft in eigen handen te nemen en stapt in een bus, op weg naar Los Angeles. Hij is van plan mee te doen met de try-outs van de L.A. Clippers, want hij heeft een fantastisch threepoint-shot. Eddy is vastberaden om door te breken in de NBA en te gaan spelen voor de Clippers. Er is alleen één klein obstakel: Eddy is geestelijk gehandicapt.


Wanneer Eddy in Los Angeles aankomt, komt hij terecht in een daklozencentrum. Daar wordt hij gekoppeld aan Mike, een professioneel basketballer die daar door een opvlieging een taakstraf moet uitdienen. Hij heeft namelijk de veroorzaker van zijn knieblessure, waardoor zijn kruisband is afgescheurd, even op hardhandige wijze laten weten dat hij er niet zo blij mee was. Mike moet nog een aantal uren werken in het centrum om zijn straf volledig uit te dienen. Hij besluit Eddy onder zijn hoede te nemen om zo wellicht wat uurtjes van zijn taakstraf af te krijgen, maar dit gaat voor hem niet door. Ondanks zijn opvliegerige imago zorgt Mike erg goed voor Eddy. Al snel besluit Mike hem terug naar huis te brengen.

Hartverscheurend
Eenmaal thuis aangekomen blijkt dat de vader van Eddy maar wat blij was dat zijn zoon zijn droom ging najagen, hij werd gek van hem. Eddy's moeder wordt door de man gedwongen om Eddy te negeren en dit zorgt er voor dat je even een brok in je keel moet wegslikken. Het is hartverscheurend om te zien dat ouders hun gehandicapte kind niet meer willen hebben omdat ze gek van hem worden. En dan denk je nog even na als je weet dat Guarding Eddy op een waargebeurd verhaal berust.
Eddy blijft denken dat hij goed genoeg is om mee te mogen doen met de try-outs voor de Clippers, aan Mike de schone taak om Eddy duidelijk te maken dat hij er niet geschikt voor is. Maar de twee hebben zoveel plezier samen, en Eddy leeft helemaal op als hij mag meetrainen met Mike, dat het steeds lastiger wordt om hem uit zijn droom te helpen.

Twee mannen, twee dromen
Guarding Eddy is een film over twee mannen die allebei eenzelfde droom koesteren: spelen voor de Los Angeles Clippers. Voor de geblesseerde Mike is dit doel natuurlijk vele malen dichterbij dan voor Eddy, maar toch kan Mike het maar moeilijk aan hem vertellen. Hierdoor ontstaat een bijzondere en onwaarschijnlijke vriendschap die haast tranen van geluk in je ogen doet brengen. Guarding Eddy is een grappige, mooie, enigszins trieste, maar vooral bijzondere film waarin de vriendschap tussen de twee mannen erg mooi is. Deze feel good-film heeft gelukkig een happy ending zodat je met een goed gevoel het schijfje uit je dvd-speler haalt.

Wat ook even speciaal genoemd mag worden, is de prestatie van Brian Presley die Eddy speelt in de film. We hebben dankzij Rain Man en I Am Sam kunnen zien dat grote acteurs (Hoffman en Penn) dit soort rollen kunnen 'dragen'. Presley mag zich zeker in dit rijtje scharen want hij zet een puike prestatie neer en is zeer geloofwaardig als de gehandicapte Eddy. Zelfs op de kleine details als de starende blik en het statische handje is gelet. Petje af!
De makers zijn er erg goed in geslaagd om van een waargebeurd verhaal een schitterende film te maken. Kijken dus, dit pareltje!



Label: RCV Releasedatum: 11 maart 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.