CD: Röyksopp - Junior

De uit Noorwegen afkomstige band Röyksopp is bij de meeste mensen bekend geworden door het nummer ‘Eple’ uit 2001. Deze staat voornamelijk in het geheugen gegrift omdat dit het muziekje was tijdens de installatie van een Apple-computer. Dat ze daarna nog twee geweldige albums hebben uitgebracht weten helaas minder mensen. Het derde album heet Junior deze zal in de (na)zomer van dit jaar opgevolgd worden door, hoe kan het ook anders, Senior.


Het is een flinke tijd stil geweest rondom Röyksopp. Hun laatste studio-album was namelijk in 2005. The Understanding was een goed sterk album dus of Junior beter is dan zijn voorganger? In vergelijking met ‘The Understanding’ is Junior een zeer rustig album met hier en daar een lekker uptempo nummer. Dit keer komt het tempo niet uit de beats maar meer uit de synthloops. Het album begint met hun single ‘Happy Up Here’ een track die erg veel weg heeft van hun hit ‘Eple’ uit 2001. Desalniettemin een heerlijk zomers nummer waar je erg vrolijk van kan worden. Naast deze eerste track zitten er nog wel wat meer vergelijkingen in dit album met voorgaande albums. Zo doet: ‘Vision One’ erg denken aan Melody A.M en hebben de popachtige nummers ‘True to Life’ en ‘The Girl and The Robot’ erg veel weg van de beats op The Understanding.

Torbjørn Brundtland en Svein Berge maken op dit album zeer gretig gebruik van vier Zweedse vrouwen die helpen met de vocalen van het album. Robyn, Lykke Li, Anneli Drecker en The Knife's Karin Dreijer Andersson zingen allemaal mee. Robyn is terug te vinden in het swingende ‘Girl and the Robot' en Lykke Li is bijvoorbeeld terug te vinden in ‘Miss it So Much’. Naast de berg vocals springt ‘Röyksopp Forever’ er als nummer enorm uit. Dit instrumentale nummer is een juweeltje met een enorme lading strijkers. Want na een rustig begin word je halverwege deze plaat overwelmd door violen. Deze track kun je een beetje vergelijken met ‘Requiem for a Dream’ van Clint Mansell.

Het nieuwe album is niet verrassend of vernieuwend, het is vooral wat we van de heren gewend zijn. Het is vooral een gevarieerd album. Zo heb je zeer atmosferische, puur muzikale nummers maar ook dansbare poppy songs zitten er tussen. Voor ieder wat wils. Deze cd zal het erg goed doen op de dansvloer, maar ook zeker als achtergrondmuziek. Dit wordt uitkijken naar Senior! Die moet alleen maar beter zijn, want een junior staat toch altijd in de schaduw van een senior? Junior krijgt vier zeer verdiende sterren, het hadden er vijf kunnen zijn als het allemaal iets meer vernieuwend zou zijn geweest.

Tracklist
1. Happy Up Here
2. The Girl And The Robot
3. Vision One
4. This Must Be It
5. Röyksopp Forever
6. Miss It So Much
7. Tricky Tricky
8. You Don'T Have A Clue
9. Silver Cruiser
10. True To Life
11. It's What I Want


Label: EMI Releasedatum:maart 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in Muziek.