DVD: Mamma Mia! The Movie

Laten we even terug in de tijd gaan. Terug naar de jaren '70, de tijd van vrijheid en vrede en vooral muziek. Wijde broeken, té lang haar, maar ook goede muziek en idealen, dat is waar de jaren '70 om draaiden. En het schijnt toch wel een heel mooi decennium geweest te zijn om in geleefd te hebben. Velen van ons kennen deze jaren louter uit de boeken en van tv, maar degenen die er toen al waren zullen het misschien wel beamen: hadden we ABBA nog maar...


In 1999 werden de eerste noten op het podium gezongen van de musical 'Mamma Mia!'. De muziek en teksten voor deze musical zijn geschreven door de jongens van ABBA zelf, Björn en Benny. Deze musical is uiterst succesvol geweest en vele mensen hebben genoten van een avondje terug in de tijd. En in 2008 is de musical op het witte doek gebracht. En je kunt denken: "een musical als film?" Het antwoord daarop: JA! in hoofdletters! Mamma Mia! The Movie is een hartstikke leuke film, voor het hele gezin.


Gimme Gimme Gimme!
De film kijkt net zo weg als de musical, er is een goede combinatie van zang en dialogen zodat je niet verzand raakt in de liedjes. Al bij het eerste liedje word je meegenomen in de fijne sfeer die hoort bij de muziek van ABBA. Maar er is ook een verhaal aanwezig in de film. De dochter van Donna (Meryl Streep) staat op het punt te gaan trouwen en deze Sophie (Amanda Seyfried) wil graag weten wie haar vader is. Na het lezen van de oude dagboeken van haar moeder is ze tot de conclusie gekomen dat haar moeder ten tijde van haar verwekking 'lol' had met drie mannen. Sophie trekt de stoute schoenen aan en nodigt alle drie deze mannen uit. Natuurlijk niet uit haar eigen naam, dat zou de potentiële vaders wel eens kunnen afschrikken, maar uit naam van Donna.

De drie mannen gaan uiteraard in op de uitnodiging om naar een mooi Grieks eiland te komen waar de jonge Sophie zal gaan trouwen. Het is Sophie er alles aan gelegen om deze 'gasten' onopgemerkt te houden tot haar trouwdag, en dit loopt uiteraard in het honderd. De drie mannen, ontdaan door de schoonheid van Sophie's moeder Donna, komen in hilarische situaties terecht om maar onopgemerkt te blijven. En laten we even eerlijk zijn: Meryl Streep ziet er goed uit in Mamma Mia! The Movie, en dat verdient een pluim. De actrice die door vele recensenten de beste levende actrice van deze tijd genoemd wordt, ziet er met haar 59 jaar nog erg goed uit. Ook de beide heren van ABBA zijn terug te zien in de film, Benny als pianist en Björn als Griekse God.



Als je de musical hebt gezien zul je misschien de film snel(ler) laten liggen. Doe het niet! De film is een stuk leuker dan de musical. Dit komt voornamelijk doordat de liedjes in de musical in het Nederlands worden gezongen. Dat gaat je op een gegeven moment echt storen, gewoon omdat de liedjes in het Engels lekkerder klinken. En daarom is de film een stuk beter, de liedjes worden gewoon gezongen zoals ze bedoeld zijn en soms ook niet eens ondertiteld. Alleen delen van de liedjes waarbij het nodig is om het verhaal te begrijpen zijn voorzien van ondertiteling.

Mede dankzij de vele herkenbare liedjes is Mama Mia! The Movie een erg leuke film! Ook het verhaal is goed gevonden en past goed bij de liedjes, waar de film eigenlijk op is gebaseerd. Wat ook nog opvalt zijn de zangkwaliteiten van de acteurs. Bij sommige acteurs zal het wel een zekerheidje zijn, maar zowel Pierce Brosnan en Merryl Streep als ook Colin Firth verbazen met hun goede zangkwaliteiten. Al moet wel gezegd dat het apart is om Pierce Brosnan te horen zingen. Gelukkig maar, want het is essentieel in deze film. Mamma Mia! The Movie is gewoon een erg toffe film waar veel humor in zit en waar je lekker kan meeblèren met de o zo herkenbare liedjes van ABBA. Het is zeker een aanradertje voor een gezellig filmavondje.

Extra's
De editie die bij FOK! op de deurmat viel is de 2-disc versie met daarop ontzettend veel extra's. Er is een speciale disc waarbij de liedjes worden getoond op het scherm, een heuse sing-a-long dus! En dit kan natuurlijk erg leuk zijn voor een avondje met de meiden. Verder zijn er een aantal bloopers, verwijderde scènes, the making of en een cameo van Björn van ABBA. Als je je net hebt vermaakt met de film, dan kun je het met de extra's nog eens dunnetjes over doen. Er wordt je ook een kijkje in de keuken van het maken van een musicallied gegund en je kunt een videoclip bekijken van 'Gimme Gimme Gimme'. Eindelijk een keer extra's die ook echt de moeite waard zijn!

Label: Universal Releasedatum: november 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: