CD: Delain - April Rain

In een interview dat FOK! eerder met Delain heeft gehouden, werd er al vooruit gekeken naar het nieuwe album. Martijn Westerholt, toetsenist van Delain, had nog geen verwachtingen over het nieuwe album. “Natuurlijk hoop je het beste, maar je kunt niks verwachten”. Tijd om het album April Rain onder de loep te nemen.

De intro- en tevens titeltrack 'April Rain' klinkt al goed. Hij heeft wel verdacht veel weg van 'Frozen', ook een rustige piano in de intro. Wat volgt is een ruig vervolg met gierende gitaren en pas na ongeveer een minuut zingt Charlotte zeer mooie noten je oren in. Het nummer geeft je precies wat je van Delain verwacht. Een gotisch rocknummer met strakke drums en een hoge vrouwenstem. Je hoeft niet het hele album door naar Charlotte te luisteren. In bijvoorbeeld het nummer 'Virtue and Vice' horen we de gitarist van de band, Ronald Landa, al gruntend door de bridge heen komen. Maar dit is niet de bijzonderste stem die we te horen krijgen op deze cd. Op twee nummers op het album horen we niemand minder dan Marko Hielata zingen, de leadzanger van Nightwish. Zo is hij in het heerlijke nummer 'Control The Storm' flink van de partij met de stemhoogte die we van hem gewend zijn. Een perfecte harmonie met Charlotte zorgt voor een plaat die je graag op repeat wilt zetten.

Foto gemaakt door DigiPiri
Het is erg aangenaam om Delain in een vaste formatie te horen. Het vorige album Lucidity werd gespeeld door een losse formatie en was eigenlijk ook bedoeld als een speciaal samenwerkingsproject. Er is toch gekozen voor een vaste formatie, omdat de aanvragen voor live-concerten opliepen. En het is zeer goed te horen dat er een vaste formatie in de studio staat.
Al met al is April Rain een cd die je heerlijk weg kunt luisteren. Als je graag met eigen oren naar het album wilt luisteren, dat kan. Vanaf morgen ligt het overal in de winkels. Ben je benieuwd hoe Delain live klinkt? Vanavond is de aftrap van een grote tour door onder andere Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje, beginnend in de Melkweg in Amsterdam.

Tracklist:
01. April Rain
02. Stay Forever
03. Invidia
04. Control the Storm
05. On the Other Side
06. Virtue and Vice
07. Go Away
08. Start Swimming
09. Lost
10. I’ll Reach You
11. Nothing Left

Label: Roadrunner Records Releasedatum: 20 maart 2009
Waardering: