DVD: You don't mess with the Zohan

Adam Sandler is vooral bekend van het komedie-genre. De meest uiteenlopende rollen heeft hij al op zich genomen, vaak wel allemaal in eenzelfde stijl. Dit is ook het geval bij deze nieuwe film op dvd: You don't mess with the Zohan. Anderzijds, waarom iets anders doen dan datgene waar je goed in bent.

Van commando tot kapper
Zohan (Adam Sandler) lijkt in de verkeerde hoek terecht gekomen te zijn. Als commando is de uit Israël afkomstige Zohan niet gelukkig en hij besluit zijn eigen dood te 'faken' om zo zijn droom na te jagen. Een droom die in geen verhouding staat tot het harde commando-leven, namelijk het vak van hairstylist. In New York, de hipste stad van de VS kan hij aan het werk in een Palestijnse kapsalon. In eerste instantie wordt hij ingezet om de wat oudere vrouwen te knippen, maar al snel breidt zijn klantenkring zich uit, mede ook door de 'extra' behandeling die Zohan de dames geeft: niet alleen een knipbeurt, maar ook een 'andere' beurt.

Al snel komt Zohan erachter dat al die vrouwen hem eigenlijk niet voldoende kunnen bekoren en er maar één voor hem de ware is: Dalia (Emmanuelle Chriqui). Een relatie is echter niet zo makkelijk, omdat Dalia van Palestijnse afkomst is en Zohan Israëlisch. Dalia weet dit echter niet, Zohan heeft haar doen geloven dat hij Australisch is. Verwikkelingen alom, die nog eens extra gevoed worden als de salon onder vuur komt te liggen, letterlijk dan wel te verstaan.


Oppervlakkig
Het geheel van de film is best aardig, al is het her en der wel oppervlakkig en wat plat. Binnen dit genre is dat geen probleem, de lach hoeft immers niet door diepgang veroorzaakt te worden. Toch kunnen vooral de seksuele uitspattingen van Zohan wel erg ordinair en basaal overkomen, wat de film niet ten goede komt. Deze grappen, als je het grappen wilt noemen, hadden wat minder gemogen.

Wat betreft het kunst- en vliegwerk had er wat meer echt stuntwerk in kunnen zitten. Wat Sandler laat zien is vooral veel vliegwerk, dat met werkelijkheid helemaal niets meer van doen heeft. De makers hebben wel een aantal leuke namen weten te strikken om een gastrolletje op zich te nemen: Chris Rock, Mariah Carey en zelfs tennisser John McEnroe laten zich zien. Je zou de film puur als komedie kunnen zien, toch mag de onderliggende boodschap niet verloren gaan. Israëli's en Palestijnen zijn niet vrij om hun leven te leiden zoals zij dat graag willen en een relatie tussen de twee afkomsten is al helemaal uit den boze. In deze tijd, waarin de situatie in Gaza weer zo uit de hand is gelopen, is deze film toch van een bepaalde importantie, op een humoristische en luchtige manier gebracht.


Al met al is You don't mess with the Zohan een aardige komedie geworden, die zeker wel gezien mag worden. Verwacht geen top-acteerwerk van Sandler, maar zijn optreden voldoet gewoon aan de standaard eisen. Met wat extra's als een commentaartrack, wat docu-materiaal, verwijderde scènes en bloopers is het een compleet pakket. Even lekker lachen, maar wel met een knipoog naar een groter issue dat in onze samenleving leeft, al zal die boodschap niet bij iedereen zo aankomen.

Label: Colombia Pictures Releasedatum: Januari 2009Kijkwijzer:
Waardering Film: Waardering extra's: