CD: Kyteman - The Hermit Sessions

Met dank aan Misstique voor de submit!

Op Noorderslag was hij een enorme hit: Kyteman (Colin Benders) met zijn Hiphop Orkest. In korte tijd is hij een hype geworden en afgelopen week is zelfs PinkPop bevestigd als festival waar deze jongeman en zijn orkest te zien en vooral horen is. Tijd om zijn muziek eens onder de loep te nemen.


Colin is 3 jaar lang bezig geweest om The Hermit Sessions te schrijven en op te nemen. Alle instrumenten heeft hij zelf ingespeeld, wat al een hele prestatie genoemd mag worden als je bedenkt dat het om meer dan 9 verschillende instrumenten gaat!
Het resultaat is een mix van jazz en hiphop, heerlijke funky nummers, waarin Kyteman zelf vooral schittert op zn trompet.

Sommige nummers zijn een vrolijke chaos van muziek, anderen een heel mooi en vloeiend geheel van strijkers en blazers. Kyteman maakt gebruik van 8 verschillende MC's om zn muziek te ondersteunen met zang en rap, of dat nou in het Engels is of in het Frans (wat is het toch dat franse rap veel gepassioneerder en vloeiender klinkt dan engelstalige?).

Er zijn CD's die vertellen een verhaal, de nummers klinken het beste wanneer je ze in dezelfde volgorde luistert als op de CD. Er is een begin, een eind en een context. Die heb ik bij deze cd niet kunnen ontdekken, of je nu She Blew Like Trumpets of Pitchblack Darkness opzet als eerste, het klinkt allemaal even lekker. Eén van mn favoriete nummers op de CD is het instrumentale nummer 'Sorry' dat hij schreef voor zijn ex. De emotie die uit dit nummer spreekt, bezorgt me iedere keer kippenvel en dat is iets wat ik niet meer heb meegemaakt sinds Olafur Arnalds met zn '3055'.


De hele CD klinkt heel zomers en funky, uitstekend geschikt om aan te hebben terwijl je op een teras een roseetje drinkt. Het zal me niks verbazen als we deze artiest de komende zomer heel veel tegen gaan komen op de radio, op festivals en op tv.

Ik kan in ieder geval niet wachten tot ik Kyteman en zijn Hiphop orkest in levenden lijve mag meemaken, als afsluiter alvast een voorproefje van zijn live-kwaliteiten.

Wil je meer over Kyteman lezen, check dan [CD] Kyteman - The Hermit Sessions.


Label: Kytopia/Rough Trade Datum: Februari 2009 Waardering: