Boek: Bies van Ede - Het allerlaatste griezelverhaal

Boeken van leden van het Griezelgenootschap staan garant voor onvervalst griezelen en gruwelen. Bies 'de eeuwige' van Ede behoort alweer enkele jaren tot dit sinistere genootschap, dat overigens volgens zijn eigen zeggen momenteel ondergedoken is. Eind vorig jaar kwam zijn nieuwe boek uit voor kinderen vanaf 12 jaar: Het allerlaatste griezelverhaal.

En ze leefden nog lang...
In Het allerlaatste griezelverhaal maken we kennis met een jongen die niet meer weet wie hij zelf is, of waar hij is. Het enige wat hij weet, is dat er om de zoveel tijd een vriendelijk glimlachende vrouw in witte kleren bij zijn bed komt om hem een eng griezelverhaal te vertellen zodat hij de pijn vergeet. Na enkele verhalen begint hij echter te vermoeden dat de vrouw hem iets probeert duidelijk te maken. Wat dat precies is, ontdekt hij naarmate zijn ziekte afneemt en hij zich sterker begint te voelen en zelfbewuster wordt. En dan begint het verhaal pas echt...

Nog éentje dan
Het allerlaatste griezelverhaal is een doorlopend verhaal, waarin verschillende personen korte verhalen vertellen. Wat hun vertellingen allemaal gemeen hebben, is dat ze gaan over hoe de hoofdpersonen zijn overleden, wat het dus hun laatste (en helaas ook griezel-)verhaal maakt. In een schrijfstijl die doet vermoeden dat het schrijven van dit soort verhalen hem heel gemakkelijk afgaat, zet Van Ede telkens opnieuw een compleet voorstelbare setting neer. Met een kleine lugubere twist verandert deze setting echter steeds weer in iets griezeligs. Later zal blijken dat de korte verhalen weer bij elkaar komen in de ontknoping, waarvan gezegd mag worden dat dit best knap gedaan is. Niet alle verhalen in het boek zijn nieuw: vier ervan verschenen al in eerdere bundels en boeken van Van Ede. Maar dat zal de fans van Van Ede vast niets uitmaken, ze integreren mooi in de rest van het verhaal.

Het stemmen voor de Nederlandse Kinderjury is inmiddels in volle gang. Het allerlaatste griezelverhaal is hiervoor ook voorgedragen als kanshebber. Stemmen kan hier. Dit boek verdient het in ieder geval niet om als allerlaatste te eindigen!


Uitgever: Pimento ISBN: 9789049923174 Pagina's: 335
Waardering: