Concert: AC/DC in Ahoy

Dat de term AC/DC van een naaimachine geplukt was door de heren Young doet eigenlijk niet meer ter zake. Maar de vergelijking die vaak met de afkortingen voor gelijkstroom/wisselstroom werden gemaakt (het album High Voltage bijvoorbeeld) zouden voor deze tour ingewisseld moeten worden voor: gelijkstoom/wisselstoom, zonder de 'R'. Er was stoom, vuur en rook te over tijdens het concert van de band in Rotterdam.


Ahoy was omgetoverd in het rangeerterrein van de Australische rockers van AC/DC. Middels een animatiefilmpje werden de duizenden toegestroomde fans geleid naar perron nummer 69 (genoeg seksuele referenties en een paar schuddende tieten op het videoscherm) of 666 (genoeg duiveltjes die avond). Een voortdenderende trein raast voorbij. In de trein worden de bandleden bediend door ranke, geile dames en als de trein uiteindelijk met piepende wielen tot stoppen komt, knallen de explosies door Ahoy en verschijnt de band inclusief stoomtrein op het podium. De vette riffs van 'Rock 'n Roll Train' galmen door de zaal en de geraspte stem van Brian Johnson komt met moeite boven het gitaar- en percussiegeluid uit. Hij is niet optimaal meer bij stem, maar voor een show van dit kaliber maakt het eigenlijk niet heel veel uit. Als je zijn schreeuwkanonnades maar kan verstaan en de sfeer van het geheel kan absorberen.


Naast de paar nieuwe tracks van het Black Ice album (oa. 'Black Ice', 'War Machine' en 'Rock 'n Roll Train') werden vele gouwe ouwe uit de kast gerukt. Een AC/DC-concert is geen AC/DC-concert zonder sommige verplichte hoogtepunten. En dat de vijf heren er ook ditmaal weer veel werk van hadden gemaakt, was te zien aan het extravagante podium. Een trein met pyrotechnics, de gigantische klok die tijdens 'Hells Bells' neerdaalde, de mechanische steiger waarop Angus Young tijdens zijn één van zijn vele solo's op lag te freaken, de immens grote opblaaspop Rosie (die haar hand op gepaste wijze bewoog tijdens 'Whole Lotta Rosie') en de kanonnen die bij de afsluiter het publiek salueerden. Het leek wel een pretpark!


Het concert was een aaneenschakeling van rockklassiekers, geschreeuw, vette riffs en puur vermaak. Naast de grootschalige extravaganza waren er bijvoorbeeld de striptease van Young tijdens 'The Jack' (inclusief AC/DC boxershort) en de opzwepende vuurzeeën van 'T.N.T' die het stof deden opwaaien. Maar ook tijdens de rockanthems 'You Shook Me All Night Long', 'Let There Be Rock' en de knallende afsluiter 'For Those About To Rock' schreeuwden zowel de band als het publiek de longen uit het lijf.

Voor degenen die het concert helaas door het kaartverkoopdebacle moesten missen is er nog troost, de ArenA is de volgende halte van deze goed geöliede rocktrein. De moeite waard is het zeker, want ondanks de hoge leeftijd van de bandleden rocken ze nog steeds zo hard als een stalen locomotief. "For Those About To Rock, We Salute You!"