Film: Beverly Hills Chihuahua

Stel je voor: je loopt in Amsterdam in de PC, je komt een 'celebrety' tegen, samen met haar hondje, in vol Gucci-ornaat... de hond dan wel te verstaan. Klinkt dit gek? Zeker, voor ons nuchtere Hollanders. Hier zul je geen Chihuahua's in Prada-jasjes aantreffen, of mopshondjes op Manolo's. Laat staan dat er speciale restaurants zijn waar de honden terecht kunnen. Maar in Beverly Hills is alles anders, daar is het hťťl gewoon dat je je hond behandeld alsof hij je kindje is, met kleding en al. En dat mag dan een duit kosten. Dit fenomeen vormde voor Disney een leuke basis voor een nieuwe film: Beverly Hills Chihuahua, vanaf 22 april in ons land in de bioscoop.


Chloe
Viv (Jamie Lee Curtis) is een rijke dame, woonachtig in een groot Beverly Hills-huis. Haar chihuahua Chloe (stem van Drew Barrymore) is alles voor haar, niets is te veel om haar hondje gelukkig te maken. Verwend als Chloe is, weet ze zich maar moeilijk te redden wanneer haar baasje voor een zakenreis naar Europa vertrekt. Het nichtje van Viv wordt gevraagd op Chloe te passen, maar dit verloopt natuurlijk niet vlekkeloos. Zij vind Chloe maar een over het paard getild, verwend hondje en laat haar vooral links liggen. Ze besluit zelfs met vrienden naar Mexico te gaan om daar te feesten. Ze neem Chloe wel mee, maar laat haar op de hotelkamer achter. Hier weet ze echter uit te ontsnappen en ze komt in Mexico op straat terecht, met alle gevaren die zich daar afspelen. Al zwervend komt Chloe de herdershond Delgado (stem van Andy Garcia) tegen. Wanneer Chloe gepakt lijkt te worden, schiet Delgado haar te hulp.


Zoektocht
Het nichtje van Viv roept de hulp in van de tuinman van haar tante (en zijn hond Papi, die een oogje heeft op Chloe) om haar terug te vinden. Vol vooroordelen over de in haar ogen minderwaardige baan die de tuinman erop na houdt, gaan de twee op zoek naar kleine Chloe. Papi speelt in deze zoektocht de held, klein als hij is. Zal Chloe de straten van Mexico overleven? En zo ja, zal haar leven in Beverly Hills ooit weer zo worden als vanouds?


Humor
Beverly Hills Chihuahua is een aardige Disney-film. De humor zit vooral in de wijze waarop in Beverly Hills baasjes hun hond behandelen. Een leven dat voor menig mens niet eens is weggelegd, is voor Chloe alledaagse kost. Tot het absurde aan toe, wat voor de nodige grappige momenten zorgt. Officieel spreken we hier van een animatie-film, omdat de stemmen van de honden worden ingesproken door (stem)acteurs. De keuze van stemmen is door Disney weloverwogen gedaan en passen goed bij het type hond. Chloe is zachtaardig en lief, verpakt in de stem van Barrymore, Delgado daarentegen erg stoer, inclusief accent wat voor Garcia geen probleem was natuurlijk.

De film kunnen we scharen in de lange rij met Disney-familiefilms en zal zeker onder de kinderen goed worden bekeken. Of het een lang leven is beschoren in de bioscoop is moeilijk te zeggen. Het is nu ook weer geen Disney-topfilm. Maar met de mei-vakantie in het vooruitzicht is Beverly Hills Chihuahua zeker een goede optie voor een leuk uitje met de kids. Zelfs als ouder zul je er nog een leuke anderhalf uur uit weten te halen. Of het ooit een Disney klassieker wordt? Daar is hij naar mijn bescheiden mening net niet goed genoeg voor, maar hij kan zeker een poosje mee.


Label: Walt Disney Releasedatum: 22 april 2009
Kijkwijzer: Waardering Film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.