Boek: Machteld Stilting - Hip Groen

Milieu, klimaat, groen. Het zijn woorden die vandaag de dag vaak worden gebruikt, maar waar toch weinig mensen daadwerkelijk iets mee doen. Het imago van 'groen' zijn wordt vaak nog geassocieerd met 'geiten-wollen-sokken-typetjes'. En wie wil er nu tot die groep behoren? Groen moet dus hip worden, dacht Machteld Stilting en daarom schreef zijn het boek Hip Groen.

Wie is er nu écht groen?
Als je in je omgeving rond vraagt, zal iedereen wel aangeven zich met het milieu bezig te houden en ook heus wel 'groen' te leven. Maar als je doorvraagt, zul je al snel ontdekken dat dat 'groen leven' toch niet écht 'groen leven' is. Ja, we scheiden wel ons afval en we slaan af en toe een dagje vlees over, maar 'groen leven' is zoveel meer. Als je dieper op de leefwijze ingaat, merk je dat veel mensen gewoonweg niet weten waar ze moeten beginnen. Het boek dat nu voor ons ligt, biedt daarbij uitkomst. Het is een eerste handreiking naar een groener en milieubewuster leven.

Aan de hand van verhalen van mensen (bekend en onbekend) laat Stilting zien hoe je milieubewust kunt leven. Hoe kun je als individu een bijdrage leveren aan een beter milieu en zo ons land in betere conditie achterlaten voor de generaties na ons. Zoals al even in de inleiding aangehaald, 'groen' wordt al snel op één lijn gezet met 'geiten-wollen-sokken-leven'. Dit is anno 2009 zeker niet meer nodig. Je kunt heel goed milieubewust leven zonder je dit imago aan te meten en ook zonder dat je kwaliteit van leven minder zal worden. Het is juist de bedoeling dat die kwaliteit er alleen maar beter van wordt door groener en bewuster te leven.

Zeer praktisch begin
Het boek geeft praktische tips. Aan de hand van een aantal thema's, denk aan groen leven, eten, winkelen, wonen, werken, ondernemen, 'groen en kinderen' en 'groen op pad', neemt de auteur je mee in deze nieuwe leefwijze. Het boek is opgebouwd uit reportage-achtige hoofdstukken (de journalistieke achtergrond van de schrijfster is hier duidelijk in terug te vinden) die allemaal op een vlotte manier zijn geschreven. Haar schrijfstijl zorgt ervoor dat je totaal niet het idee hebt van een suffige leefwijze. Je voelt je juist 'hip' en 'hot'. Als lezer moet je het boek zien als een eerste stap naar een groener leven. Het biedt de eerste handvatten, die je nodig hebt om van daaruit je leven anders in te gaan richten. Een zeer goed begin, en zoals het spreekwoord luidt: Een goed begin is het halve werk. Als we allemaal ons steentje bijdragen, is de wereld straks voor iedereen een betere plaats om te vertoeven. Op naar een groener leven!


Uitgever: A.W. Bruna ISBN: 978 90 2299 475 7 Pagina's: 223
Waardering: