Film: Watchmen

Het verhaal van Watchmen speelt zich af in een alternatieve realiteit in het Amerika van 1985. De Vietnam-oorlog is gewonnen, Nixon is voor de derde keer herkozen en de spanningen tussen Amerika en Rusland lopen steeds hoger op. Gekostumeerde helden, die het recht in eigen handen nemen, zijn sinds 1977 bij wet verboden. Deze helden, die zichzelf de Watchmen noemen, werken dan ook voor de overheid of zijn gepensioneerd en leiden een rustig leventje. Totdat één van hen, The Comedian, wordt vermoord. Zijn (voormalig) collega Rorschach vermoedt een complot tegen oud-superhelden en wil weten wie erachter zit. Samen met zijn andere oud-collega's gaat hij op onderzoek uit.
Dit is in het kort het hoofdverhaal van Watchmen. Echter, elk apart karakter brengt een diepte en complexiteit met zich mee, wat ervoor zorgt dat de film veel meer bevat dan alleen bovenstaand verhaal.
Wie zijn de Watchmen?
Vanwege de complexiteit van het verhaal, volgt hier een kort overzichtje van de verschillende Watchmen, wat kan helpen om het verhaal beter te begrijpen.
Edward Blake, alias The Comedian

Walter Kovacs, alias Rorschach

Jon Osterman, alias Dr. Manhattan

Daniel Dreiberg, alias Nite Owl II

Adrian Veidt, alias Ozymandias

Laurie Juspeczyk, alias Silk Spectre II

Watchmen is zoveel meer dan slechts een superheldenverhaal, en dat is wat het zo goed maakt. Het gaat niet slechts om de gemaskerde held versus de superschurk, maar Watchmen behandelt maatschappelijke problemen, zoals de Vietnam-oorlog en de Koude Oorlog. Bovendien zijn het, op één na, geen echte 'superhelden', maar mensen met emoties en problemen, zoals ieder ander mens. Alan Moore en Dave Gibbons hebben dit erg sterk beschreven in de graphic novel. Zack Snyder heeft erg zijn best gedaan om deze complexiteit over te brengen naar het witte doek en hij is daarin bijzonder goed geslaagd.
De film blijft erg trouw aan de graphic novel. De dialogen zijn grotendeels hetzelfde en ook de omgeving komt erg goed overeen met die in het boek. Natuurlijk is het erg moeilijk om de juiste acteurs te vinden die bij de karakters passen. Het lijkt erop dat Zack Snyder om die reden heeft gekozen voor relatief onbekende acteurs. Het werkt in elk geval goed: je wordt niet afgeleid door 'bekende' gezichten. Vooral de moeite van het noemen waard is Jackie Earle Haley, die op erg goede wijze gestalte geeft aan Rorschach.
Het is natuurlijk onmogelijk om álles van het 436 bladzijden tellende boek in de film te verwerken. Zo heeft Snyder ervoor gekozen om het dagboek van Hollis Mason, aan het eind van de eerste drie hoofdstukken, niet terug te laten komen op het scherm. Omdat deze eigenlijk los van het hoofdverhaal staat, is dit verder geen gemis. Bovendien had de film, die nu 163 minuten duurt, niet veel langer moeten duren. Een toevoeging ten opzichte van het boek is uiteraard het geluid. En die is absoluut noemenswaardig! Met een soundtrack die op het eerste gezicht misschien niet echt vanzelfsprekend lijkt (o.a. 'The Times They Are A-Changin' van Bob Dylan en Nena's '99 Luftballons') krijgt de film net wat extra. Op momenten waarop je het niet verwacht, wordt muziek ingezet welke je niet verwacht, maar wat zeker wat extra toevoegt aan de film.
Al met al heeft Zack Snyder een zeer goede verfilming van Watchmen afgeleverd. De film blijft erg trouw aan het boek, met dezelfde rauwe sfeer en harde actie. Het is zeker aan te raden om het boek te lezen voordat je de film gaat zien, maar ook zonder het te hebben gelezen is Watchmen een erg vermakelijke film, die bijzonder goed in elkaar zit.
Label: Universal Pictures Releasedatum: 5 maart 2009 Kijkwijzer:



Waardering film:




