Film: Watchmen

In 1986 verscheen het eerste deel van wat later bekend zou komen te staan als de belangrijkste graphic novel ooit: Watchmen. Geschreven door Alan Moore en getekend door Dave Gibbons, verschenen er in totaal 12 delen, die later werden gebundeld. In 2005 kwam het toen al legendarische boek in de lijst van de 100 beste Engelstalige boeken vanaf 1923 van Time Magazine terecht. Het mag duidelijk zijn dat het boek als een klein meesterwerkje beschouwd werd en men wilde het boek dan ook graag verfilmen. Verschillende regisseurs hebben het geprobeerd (waaronder Terry Gilliam, Darren Aronofsky en Paul Greengrass), niemand slaagde. Maar toen was daar Zack Snyder, regisseur van 300. Ook Snyder zou het niet makkelijk krijgen om dit, volgens Alan Moore onverfilmbare boek, te verfilmen. Maar het is hem gelukt. En hoe!


Het verhaal van Watchmen speelt zich af in een alternatieve realiteit in het Amerika van 1985. De Vietnam-oorlog is gewonnen, Nixon is voor de derde keer herkozen en de spanningen tussen Amerika en Rusland lopen steeds hoger op. Gekostumeerde helden, die het recht in eigen handen nemen, zijn sinds 1977 bij wet verboden. Deze helden, die zichzelf de Watchmen noemen, werken dan ook voor de overheid of zijn gepensioneerd en leiden een rustig leventje. Totdat één van hen, The Comedian, wordt vermoord. Zijn (voormalig) collega Rorschach vermoedt een complot tegen oud-superhelden en wil weten wie erachter zit. Samen met zijn andere oud-collega's gaat hij op onderzoek uit.
Dit is in het kort het hoofdverhaal van Watchmen. Echter, elk apart karakter brengt een diepte en complexiteit met zich mee, wat ervoor zorgt dat de film veel meer bevat dan alleen bovenstaand verhaal.

Wie zijn de Watchmen?
Vanwege de complexiteit van het verhaal, volgt hier een kort overzichtje van de verschillende Watchmen, wat kan helpen om het verhaal beter te begrijpen.

Edward Blake, alias The Comedian
De moord op The Comedian zet het verhaal van Watchmen in gang. Hij begon zijn 'carrière' als superheld in de jaren '40. Hij wordt zowel bewonderd als gehaat, is gewelddadig en maakt misbruik van zijn positie. The Comedian gelooft dat het universum zinloos is. Wordt gespeeld door Jeffrey Dean Morgan.

Walter Kovacs, alias Rorschach
Rorschach wil gerechtigheid. Hij blijft hierbij niet binnen de grenzen van de wet zoals Batman, maar doet wat nodig is om criminelen op te pakken. Hij is gezind op wraak voor de moord op The Comedian. De veranderende inktvlekken op zijn masker geven zijn gemoedstoestand aan. Gespeeld door Jackie Earle Haley.

Jon Osterman, alias Dr. Manhattan
Dr. Manhattan is de enige met echte superkrachten. Hij was een wetenschapper, maar na een ongeluk is hij getransformeerd tot iets bovenmenselijks met superkrachten, wordt daarom in de gaten gehouden door de overheid. Het meest complexe karakter, raakt langzaam verwijderd van de mensheid. Wordt gespeeld door Billy Crudup.

Daniel Dreiberg, alias Nite Owl II
Nite Owl II heeft alle technologie ontworpen waarmee de Watchmen vroeger de misdaad bestreden. Hij is de meest normale van het stel, maar erg onzeker. Nite Owl II wil het juiste doen, maar ook geen oproer veroorzaken. Hij wil echt mensen helpen. Gespeeld door Patrick Wilson.

Adrian Veidt, alias Ozymandias
Ozymandias wordt gezien als de slimste mens ter wereld. Nadat de anti-superhelden wet van kracht werd, is hij de enige die zich openbaar heeft gemaakt. Nu is hij een soort nationaal icoon, inclusief merchandise. Ozymandias wordt gespeeld door Matthew Goode.

Laurie Juspeczyk, alias Silk Spectre II
De dochter van één van de superhelden uit de jaren '40. Silk Spectre II wilde nooit een held worden, maar moest van haar moeder. Ze woont samen met Dr. Manhattan, waardoor de regering ook haar in de gaten houdt. Silk Spectre II is de enige zonder masker. Wordt gespeeld door Malin Akerman.

Watchmen is zoveel meer dan slechts een superheldenverhaal, en dat is wat het zo goed maakt. Het gaat niet slechts om de gemaskerde held versus de superschurk, maar Watchmen behandelt maatschappelijke problemen, zoals de Vietnam-oorlog en de Koude Oorlog. Bovendien zijn het, op één na, geen echte 'superhelden', maar mensen met emoties en problemen, zoals ieder ander mens. Alan Moore en Dave Gibbons hebben dit erg sterk beschreven in de graphic novel. Zack Snyder heeft erg zijn best gedaan om deze complexiteit over te brengen naar het witte doek en hij is daarin bijzonder goed geslaagd.

De film blijft erg trouw aan de graphic novel. De dialogen zijn grotendeels hetzelfde en ook de omgeving komt erg goed overeen met die in het boek. Natuurlijk is het erg moeilijk om de juiste acteurs te vinden die bij de karakters passen. Het lijkt erop dat Zack Snyder om die reden heeft gekozen voor relatief onbekende acteurs. Het werkt in elk geval goed: je wordt niet afgeleid door 'bekende' gezichten. Vooral de moeite van het noemen waard is Jackie Earle Haley, die op erg goede wijze gestalte geeft aan Rorschach.


Het is natuurlijk onmogelijk om álles van het 436 bladzijden tellende boek in de film te verwerken. Zo heeft Snyder ervoor gekozen om het dagboek van Hollis Mason, aan het eind van de eerste drie hoofdstukken, niet terug te laten komen op het scherm. Omdat deze eigenlijk los van het hoofdverhaal staat, is dit verder geen gemis. Bovendien had de film, die nu 163 minuten duurt, niet veel langer moeten duren. Een toevoeging ten opzichte van het boek is uiteraard het geluid. En die is absoluut noemenswaardig! Met een soundtrack die op het eerste gezicht misschien niet echt vanzelfsprekend lijkt (o.a. 'The Times They Are A-Changin' van Bob Dylan en Nena's '99 Luftballons') krijgt de film net wat extra. Op momenten waarop je het niet verwacht, wordt muziek ingezet welke je niet verwacht, maar wat zeker wat extra toevoegt aan de film.

Al met al heeft Zack Snyder een zeer goede verfilming van Watchmen afgeleverd. De film blijft erg trouw aan het boek, met dezelfde rauwe sfeer en harde actie. Het is zeker aan te raden om het boek te lezen voordat je de film gaat zien, maar ook zonder het te hebben gelezen is Watchmen een erg vermakelijke film, die bijzonder goed in elkaar zit.

Label: Universal Pictures Releasedatum: 5 maart 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: