Boek: Abttoy - Cartoons van een Berber

Hoe beschrijf je een boek vol met cartoons over de arabisering van de berbers, vooral als een tekening al snel meer dan 1000 woorden zegt. Neem bijvoorbeeld een tekening van de evolutie en laat zien dat de baarden eigenlijk een teruggang in de tijd zijn. Of wederom een baard met daarbij een opwindbare burkha. De eerste reeks van de cartoons kenmerken zich tevens doordat een klein fragmentje uitgelicht is op de eerste pagina. Dit element komt vervolgens terug in de cartoon, niet altijd meteen in het zicht, maar het is wel aanwezig. De eventuele titel of tekst bij de cartoon doet de rest. Abttoy bekritiseert met zijn cartoons in ieder geval duidelijk de onderdrukking van de Berbers in zijn thuisland Marokko.

Abttoy is de Berber-naam van M'hammed El Bettoui. Hij is in 1963 geboren in Marokko maar woont sinds 1991 in Nederland. Naast het schrijven van cartoons is hij ook nog schrijver, dichter, schilder en zanger. Het moge duidelijk zijn dat de Berber-cultuur in al zijn werken voorop staat. De 'baarden', zoals hij ze noemt, staan voor de vele vervelende mannetjes die uit naam van hun godsdienst een fanatieke onverdraagzaamheid lijken te willen preken. Hieronder vallen volgens de inleiding van deze bundel onder andere de salafisten, jihadisten en wahabisten. Daarnaast hekelt hij de dubbele moraal van de 'baarden', alsmede de onderdrukking van de vrouwen. Cartoons van zijn hand verschenen onder andere in het blad Contrast.

Een typische Abttoy-cartoon


De cartoons zelf zijn mooi, helder en tegelijk contrasterend. Het lijkt er echter niet op dat deze cartoons voor een rel zullen zorgen, temeer omdat hij de Islam en de profeet zelf niet afvalt. Doordat de eerste reeks cartoons telkens twee pagina's beslaan heb je al snel een flink aantal door kunnen bladeren. In het tweede deel staan echter geen cartoons, maar surrealistische tekeningen, geen teksten of uitleg. Als afsluiter volgt nog een redelijk aantal pagina's tekst van de cartoonist. Hierin legt hij nog even duidelijk zijn standpunten en beredeneringen uit. Ook geeft hij voor de leek nog een kleine lezing over de islam en hoe de verschillende groeperingen hun versies door proberen te duwen. Helaas heb je de cartoons al snel doorgebladerd, maar na afloop heb je wel iets wat je kunt delen met anderen, al zijn het alleen maar de cartoons.

Uitgever: Uitgeverij Xtra ISBN: 9789077766620 Pagina's: 128
Waardering: