Boek: M. Nadrani - Emir van de Rif - Ben Abdelkrim

In het begin van de 20e eeuw was het huidige Marokko verdeeld in vele kleine stammen welke onderling constant aan het vechten waren. Daarnaast was een groot deel van Marokko een kolonie van Spanje. In 1920 lukte het Ben Abdelkrim om de verschillende stamleiders te verenigen in een strijd tegen het Spaanse leger. Met name de wreedheden van Spanje, waarbij vele burgerslachtoffers vielen, was hem een doorn in het oog. De verenigde Berbers tonen vervolgens onder de leiding van Ben Abdelkrim een enorme moed en standvastigheid. Met veel geduld en wijsheid weten ze de bevoorradingen te saboteren, de capitulatie van Spanje laat niet lang op zich wachten, de Rif is in handen van de Berbers.

Mohamed Nadrani, geboren in de Rif in 1954, heeft met Emir van de Rif - Ben Abdelkrim, het eerste boek in een reeks geschreven over de eerste opstand tegen de koloniale bezetters van Marokko. Het verhaal bestrijkt de eerste 2 jaren van de opstand, van 1920 tot en met 1922. Het verhaal is gebaseerd op ware feiten en namen. Ben Abdelkrim, voluit Mohamed Ben Abdelkrim Al-Khattabi, was de zoon van een islamitische geleerde. Hij studeerde zelfs in Spanje en werd zelfs rechter in Melilla, een groep Spaanse eilanden vlak voor de kust van Marokko. Hij verloor echter zijn aanstelling omdat hij te Duitsgezind zou zijn geweest. Dit alles is een geschiedenis welke voor de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk niet zo bekend is. Nederland speelde bijvoorbeeld geen rol in dit hele conflict.

Het tekenwerk is volledig van de hand van Mohamed Nadrani zelf. Met eenvoudige tekeningen toont hij een beeld van een vreedzaam volk welke bruut wordt overlopen door de Spaanse bezetter. Tijdens het verhaal valt er veel te lezen, op dat punt probeert de verteller je in ieder geval een zo compleet mogelijke geschiedenis te tonen. In 62 pagina's worden de belangrijkste punten en wapenfeiten van Ben Abdelkrim aan je voorgeschoteld. De geschiedenis zelf mag je absoluut indrukwekkend noemen. Via wat speurwerk op bronnen zoals wikipedia levert je al snel informatie op over de man in kwestie. Met name zijn tactieken werden succesvol in vele andere onafhankelijkheidsstrijden gebruikt. Samenvattend is dit een interessant begin van een voor de meeste Nederlanders grotendeels onbekende strijd. Wanneer het tweede deel zal verschijnen is niet bekend. Gelukkig is het boek van een mooie harde omslag voorzien dus kan het alvast netjes in de boekenkast worden gezet.

Uitgever: Uitgeverij Xtra ISBN:9789077766705 Pagina's: 62
Waardering: