DVD: The Nanny Diaries

Anny Braddock is een net afgestuurde jonge meid die niet goed weet wat ze verder in haar leven wil gaan doen. Met een diploma en een titel op zak ligt de wereld voor haar open, zou je zo denken. Haar moeder heeft altijd keihard voor haar gewerkt en goed voor haar gezorgd. Als alleenstaande moeder was dit zeker niet altijd makkelijk en daarom wil ze dat haar Annie een goede toekomst voor zichzelf uitkiest. Maar de bloedmooie Annie (Scarlett Johansson) wil eigenlijk nog helemaal niet gaan werken en daarom hinkt ze op twee gedachten. Ze wil enerzijds niet haar moeder teleurstellen en anderzijds is ze nog niet klaar om te gaan werken.


De film begint met Annie die als antropologe de wereld van de nanny bestudeert, dit komt regelmatig regelmatig in de film terug. Dit is het beste merkbaar in de manier waarop zij haar werkgevers noemt: 'de familie X'. Als ze uiteindelijk in het New Yorkse Central Park zit, komt ze 'bij toeval' een jongetje tegen dat zijn moeder kwijt is. Dit is eigenlijk helemaal geen toeval want de dame in kwestie zegt vervolgens ook dat de enige reden waarom zij in het godvergeten park rondloopt, is om een nanny te vinden. Laat het nu net Annie zijn geweest die haar zoontje heeft gered van een aanrijding. En zo is Annie door daat ene moment uitgekozen om als nanny voor Grayer te gaan zorgen. Ze krijgt plotseling tal van aanbiedingen van andere moeders maar kiest toch voor het ventje wiens leven ze gered had.


Annie stort zich in de wereld van oppassende immigranten die vol gezonde tegenzin de kinderen van hun rijke werkgevers verzorgen en opvoeden. Ze denkt dat het een goede afwisseling is voor haar na vier jaar studeren. Waar haar goede vriendin Lynettte (Alicia Keys) er voor kiest om een kamer in de stad te gaan betrekken, kiest Annie voor een piepklein kamertje met uitzicht op de muur van de buren in het appartement van haar werkgevers. Ze houdt het belang van de kleine Grayer altijd in haar achterhoofd wanneer haar baan niet zo leuk meer is. In die gevallen fungeert Lynette als een soort counterpart. Zij kan bij haar uitpraten en geeft de nodige adviezen. En eigenlijk tot zo ver de rol van Alicia Keys. Door dit alles heen is natuurlijk ook een liefdesverhaal gevlochten. Annie mag van haar werkgever niet verliefd worden, want dat staat goed functioneren in de weg. Als ze dan verliefd wordt op een jongen die in hetzelfde gebouw woont als zij is het nog verleidelijker om toe te geven.

Beetje kritisch
Een klein beetje maatschappijkritiek is de makers van The Nanny Diaries niet vreemd. Het duidelijkste voorbeeld hiervan is tijdens een kinderfeestje bij de ouders van Grayer, de familie X. Wanneer Grayer naar het toilet moet, komt hij op de verdieping waar zijn vader een kantoor heeft. Daar wordt een huilend kindje met een George Bush masker weggedragen door zijn nanny. Het is niet veel, maar toch iets. Een klein beetje kritiek op de Bush administratie.
Er wordt ook nog een keer teruggegaan naar het museum waar de film begint, een leuk momentje waarbij de antropologische inslag van de film nogmaals wordt benadrukt. Maar ook dit heeft niet zoveel voor handen, hoewel het wel leuk gedaan is.

Kortom
The Nany Diaries is een leuke film waarin vooral de mooie Scarlett Johansson het bekijken waard is. De film zelf is aardig maar zeker niet hoogstaand, goed genoeg voor een avondje 'feel good'. Je hoeft er niet eens heel veel tijd voor uit te trekken. Kortom, voor de vrouwen een leuke feel good-film, voor de mannen de schitterende Scarlett om naar te kijken. En dat is echt geen straf.



Label: Paradiso Releasedatum: 22 januari 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: n.v.t.