Boek: Joke van Leeuwen - Alles nieuw

In 1999, vlak voor het millennium vol vragen en verwachtingen, woont de jonge kunstenares Lara op de tweede verdieping van het huis van de oude huisbazin Ada. Lara is een gedreven photoshopper en wanneer ze een oude foto van een meisje in haar kamer vindt, besluit ze haar als project te gebruiken en de foto te bewerken tot het evenbeeld van hoe de vrouw nu zou zijn. Ondertussen knaagt het aan de 82-jarige Ada dat ze haar dochter al 20 jaar niet gezien of gesproken heeft. Ze schrikt dan ook wanneer ze de gemanipuleerde foto ziet, waarop een vrouw staat met de onmiskenbare ogen van haar dochter. Totaal in de war van deze ontdekking ziet Ada de foto als een teken dat haar dochter weer contact met haar wil. Maar ze weet niet hoe ze dit contact moet maken, aangezien haar dochter jaren geleden werd opgenomen in een religieuze sekte.

Zich totaal niet bewust van wat haar onschuldige computermanipulatie allemaal teweeg heeft gebracht bij haar oude huisbazin, is Lara aan de weg aan het timmeren als kunstenaar. De oude zolder van het pand is daarbij een onuitputtelijke bron van inspiratie voor haar. Ada bewaart daar oude brieven, boeken en foto’s uit haar eigen vervlogen tijd, die Lara wil gebruiken voor een tentoonstelling. Door middel van haar talent op de computer geeft Lara niet alleen een draai aan haar eigen leven, maar misschien nog wel meer aan dat van anderen.

Tikje luguber
De personages in Alles nieuw zijn niet bepaald de vrolijkste die je tegen kunt komen. Hoewel Lara en de oude vrouw duidelijk van elkaar verschillen, hebben ze allebei wat donkere trekjes. Het is knap van auteur Joke van Leeuwen dat ze ze allebei zo’n eigen stem heeft kunnen geven. Deze stem wordt nog eens versterkt door de uitgesproken illustraties die hun levensverhalen ondersteunen. Verweven door het verhaal heeft Van Leeuwen voorbeelden van foto’s en tekeningen gemaakt en enkele getypte brieven van Ada’s dochter erin gezet. Deze typografie en beelden versterken de vervreemding die beide personages ervaren. Met name de illustraties van bewerkte foto’s geven een luguber gevoel, wat echter wel bij het verhaal past. Mooi gevonden is ook de hoofdstukaanduiding, die slaat op de tekens die Lara in de lift van het gebouw heeft aangebracht om de verdiepingsaanduiding wat op te vrolijken. De schrijfstijl is prettig en ervaren, hoewel het hier en daar wat ingetogen overkomt. Duizendpoot Van Leeuwen, die naast romans ook kinderboeken en theater schrijft, heeft met Alles nieuw een unieke roman neergezet, die het lezen (al dan niet twee keer) waard is.


Uitgever: Querido ISBN: 978 90 214 3495 7 Pagina's: 156
Waardering: