DVD: The Bank Job

Films die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen zijn over het algemeen wel goed te noemen. Ze doen je als kijker versteld staan dat dit ooit echt zo heeft plaatsgevonden. Binnen dit subgenre is nu een nieuwe film op dvd uitgekomen: The Bank Job.Jason Statham speelt de rol van Terry, leider van een boevenbende. De 'kraak' die zij willen zetten lijkt zo simpel: je graaft een tunnel om zo in het hart van een bank terecht te komen, de kluis. Elk weldenkend, vermogend persoon heeft wel een kluisje waarin hij/zij kostbaarheden bewaart, het walhalla voor criminelen dus. Terry krijgt via een vriendin van hem, Martine (Saffron Burrows), een tip dat de betreffende bank een week lang 'onderbeveiligd' zal zijn vanwege onderhoud. Het ideale moment voor een kraak. Als Terry dit hoort, ziet hij er wel brood in en stelt meteen een team van bankrovers samen om de klus te klaren.

Het lijkt een doorsnee-overval te zijn, tot Terry erachter komt dat de kluisjes niet louter de bekende juwelen en zwart geld bevatten. Hij treft er veel ander spul aan, waaronder koninklijke materialen, waarvoor de eigenaren later alles in het werk stellen om hun bezittingen terug te krijgen. En dat doen zij niet door dit gewoon te vragen...

Scenario
Kort gezegd is dit de verhaallijn van The Bank Job. Een verhaal dat je niet had kķnnen verzinnen, het moet dus wel op waarheid berusten. Het scenario is te ingewikkeld om puur fictie te zijn. Stratham speelt de perfecte gangster. Na wat mindere rollen is hij gelukkig weer stevig terug waar hij thuis hoort. De film weet de spanning bij de kijkers van begin tot eind vast te houden, wat een prť is bij misdaadfilms. Nergens tref je een moment aan dat het verhaal in lijkt te zakken.

De acteurs slagen er goed in om hun rol diepgang te geven. Ze doen ook niet voor elkaar onder. Al is er dan sprake van hoofd- en bijrollen, ze zijn stuk voor stuk de moeite waard en leveren allemaal krachtige acteerprestaties af. Wat het geheel nog extra cachet geeft, is de hele jaren '70-uitstraling. De dagen dat gangsters nog echt gangsters waren. Je kent deze uitstraling vooral uit de vele Playstation- en Xbox-spellen. Heerlijk om dit in een film terug te vinden.

Regisseur Roger Donaldson heeft alle losse verhaallijnen perfect aaneengeregen tot een misdaadfilm die er mag zijn. Vergelijkbaar met Guy Ritchie wordt er her en der gesuggereerd. Deze suggestie is zeker waar, misschien kun je nog wel een stapje verder gaan door te stellen dat de film die van Guy Ritchie zelfs overtreft.


Link met de werkelijkheid
Zoals al in de inleiding gesteld, is The Bank Job gebaseerd op feiten uit de geschiedenis. Ooit creŽerde een groep criminelen een 12 meter lange tunnel vanuit Le Sac, een winkel, om zo de naastgelegen Lloyds bank binnen te dringen. Zij wisten diverse kluisjes leeg te roven en vertrokken uiteindelijk met een behoorlijk buit. De gesprekken die de overvallers onderling hadden werden door een radio-zendamateur opgevangen en doorgespeeld aan de politie. Fragmenten van deze gesprekken zijn in de film opgenomen. Dit leverde in Engeland een verbod op; de media mocht niet meer over de misdaad spreken. Tot 2054 blijft het dossier gesloten, volgens de overheid om de nationale veiligheid te waarborgen. Volgens complotdenkers is er meer aan de hand en zou het verbod te maken hebben met gestolen foto's van Prinses Margaret. We zullen tot 2054 moeten wachten op het antwoord. In de tussentijd moeten we het met de film doen. Het gebruik van deze fragmenten maakt de film in ieder geval wel erg realistisch. Een goede keus dus van de makers.


Release
De release komt in een mooie kartonnen sleeve, wat meestal doet vermoeden dat het om een dubbel-dvd gaat met special edition-elementen. Dit is niet het geval. Extra's zijn er niet terug te vinden op de schijf. Maar dit is niet storend, want de film op zich is reden genoeg om de dvd aan te schaffen. Dus ben je op zoek naar een goede misdaadthriller... met The Bank Job zit je goed.


Label: Dutch Filmworks Releasedatum: Februari 2009
Kijkwijzer: Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.