Boek: Stan Storimans - Oog op de wereld

Vorig jaar was hij zelf ineens wereldnieuws: Stan Storimans. Omgekomen tijdens het uitoefenen van zijn geliefde vak, getroffen door een bom tijdens het filmen van een oorlog. Dit wordt vaak omschreven als 'sterven in het harnas'. Voor Storimans werd dit werkelijkheid. Nu, enkele maanden na zijn dood, ligt er een nieuw boek in de winkels: Oog op de wereld. Een boek met verhalen van Stan Storimans, een boek dat hij al in de planning had zitten vóór hij de dood vond op die noodlottige dag. Zijn echtgenote wilde dit voor hem afmaken, mede ook als document voor hun kinderen. Om het boek verder te vervolmaken, zijn er naast het verhaal van Stan, verhalen van collega's en vrienden in opgenomen. Samen vormen zij een mooi geheel dat niet alleen voor Stan's kinderen, maar ook zeker voor alle nieuwsgeïnteresseerden een mooie erfenis is van een vakman pur sang, want dat Storimans dat was, mag inmiddels wel duidelijk zijn.

De wereld rond
Storimans had als jongetje van 15 al in de gaten dat hij filmen wel heel erg leuk vond. En als één van de gelukkigen op de wereld kon hij hier zijn beroep van maken. Als cameraman voor de NOS en later RTL heeft hij de wereld bereisd en vooral ook belicht. Van EK's, WK's en Olympische Spelen tot bezoeken van de Koninklijke Familie tot het ergste van het ergste in de oorlogen die er overal ter wereld heersen. Hij ging geen opdracht uit de weg, zag het als zijn taak, misschien zelfs wel roeping, om deze beelden bij de Nederlandse kijker te brengen. In Oog op de wereld vertelt hij hoe dit werk er aan toe gaat. De moeizame verhouding met de top van voetballerij, het onderonsje met ZKH Prins Willem-Alexander vlak voor deze 'op moest' voor zijn vliegbrevet, de geur die er op Ground Zero hangt. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van het diverse werk van de inmiddels wereldberoemde cameraman. Triest wel dat juist zijn dood juist zorgde voor deze wereldwijde bekendheid, maar het brengt hem wel de erkenning die hij bij leven al wereldwijd verdiend zou hebben.

Storimans vertelt zijn verhaal op een openhartige manier, als lezer voel je je vaak onderdeel van zijn avonturen. Het boek laat ook zien dat Stan een vakman was waar je als journalist goed mee samen kon werken, zolang je hem maar niet probeerde te 'naaien'. Het resultaat dat Stan voor ogen had moest gehaald worden en kwalitatief hoogstaand zijn. In het boek geeft hij zelf ook aan dat hij op die momenten niet altijd even makkelijk was om mee te werken, en ook niet altijd even tactvol. Als het op zijn werk aankwam, was hij een echte perfectionist en daar moesten zijn collega's niet mee willen sollen. Deze insteek heeft gezorgd dat Storimans in Nederland één van de meest gevraagde cameramensen was, en terecht.

Uit de verhalen die collega's en vrienden aan het boek hebben toegevoegd blijkt ook de waardering die menigeen voor Stan had. Niets dan lof, zoals het vaak gaat bij overleden mensen. Toch heeft Stan deze lof ook bij leven al verdiend en ook wel gekregen.


Aan het werk tijdens EK 2008


Openhartig en betrokken
Misschien dat Oog op de wereld literair niet het meest hoogstaande is wat er te vinden is, maar de verhalen die in het boek staan laten een oprechtheid zien en horen. Bij het lezen is het alsof je Stan zelf aan het woord hoort (wat opmerkelijk is voor een cameraman, die immers alleen de beelden verzorgt). Deze manier van schrijven maakt de verhalen ontwapenend en vooral ook écht. Het zijn de belevenissen van een vakman, opgetekend door een vakman, bezien vanuit het perspectief van een vakman. Maar bovenal is dit alles beschreven vanuit een betrokkenheid bij de wereld en wat wij als mensheid daar allemaal mee doen.
Naast de verhalen kent het boek een groot aantal mooie nieuwsfoto's, die dit boek ook meteen tot een vorm van geschiedvertelling maken. Ze passen tussen boeken als 'Het aanzien van...' en dvd's als 'Het jaaroverzicht van...'.


Stan Storimans in oorlogsgebied


Het boek eindigt met twee zwarte bladzijden, waarop in donkergrijs te lezen is 'En nou ophoeren'. Ze zijn tekenend voor hoe het leven van Stan Storimans is geëindigd en maken dit pijnlijk duidelijk. Ze laten de lezer achter met het besef dat een cameraman zijn leven heeft verloren terwijl hij 'ons', de bevolking, de brandhaarden van de wereld wilde laten zien. Naast dit pijnlijke besef enerzijds voel je ook meteen dankbaarheid anderzijds. Door Storimans hebben we de wereld kunnen zien, heeft hij haar met ons gedeeld; van vreugdevolle momenten als EK's en WK's tot oorlogen in Afghanistan en tot slot Georgië. Zonder vakmensen als Storimans zouden al deze beelden ons niet bereiken. Stan Storimans mag er dan niet meer zijn, zijn beeldarchief en nu ook Oog op de wereld zullen oor altijd bewaard blijven.


Uitgever: Pix4prof ISBN: 9789460320019 Pagina's: 224
Waardering: