CD: The Rifles - The Great Escape

"Approved by Paul Weller" had er op de hoes kunnen staan. Weller is namelijk niet vies van de muziek van The Rifles. Dat gold voor meer mensen die het aanstekelijke No Love Lost uit 2006 meermaals in hun cd-speler slingerden. Puntige pop-rockliedjes die bleven hangen als olie aan een verendek. 'She's Got Standards', 'Local Boy' en 'Repeated Offender' waren vaandeldragers van het groeiende succes van de mod-rock band. Na drie jaar wachten is de opvolger klaar en draagt de titel Great Escape.


Drie jaar is een lange tijd waarin een band kan touren, zich kan ontwikkelen, een andere richting op kan slaan of verbeteringen aan kan brengen. The Rifles hebben er duidelijk voor gekozen om op hetzelfde muzikale pad te blijven. De opener 'Science in Violence' sluit naadloos aan bij de invulling van No Love Lost. Rammelende gitaarriffs, lichte ska-invloeden, goed uitgevoerde tempowisselingen en de stem van Joel Stoker die het een ouderwets Brits working class tintje geven. De titeltrack dendert in gelijksoortige hoedanigheid voort en nestelt zich gemakkelijk en snel in je hoofd. 'Fall to Sorrow' blèr je (zelfs in stomdronken toestand) instantaan mee. Ditzelfde geldt voor nog een aantal tracks op het nieuwe album. De band zou grof geld kunnen verdienen met het schrijven van football-anthems voor verschillende clubs zou je zeggen.


Ondanks het aanstekelijke karakter moet gezegd worden dat de inhoud op Great Escape wat gelikter en meer geproduceerd klinkt dan de speelse en hoekigere tracks op het debuut. Het mist soms net die angel om een echte steek mee uit te delen. Daarnaast is de variatie op de plaat niet erg uitgestrekt, hoe gehoorvriendelijk de nummers ook klinken, ze lijken in meerdere opzichten wel veel op elkaar. Het rammelgitaartje, de breaks, overgangen en stem lijken echo's van elkaar te zijn in verscheidene tracks. Desondanks zullen degenen die het debuut konden waarderen zich geen buil vallen aan deze opvolger.


Label: 679 / Rough Trade Datum: 23 januari 2009 Waardering: