CD: Charles Aznavour - Duos

Charles Aznavour mag toch wel de Godfather van het franse chanson genoemd worden. Geboren in het midden van de jaren twintig, maar nog steeds geen 'oude' man, getuige ook de cover van zijn nieuwste cd, Duos. Hierop staat hij als een hedendaagse 'cool dude' afgebeeld, in pentekening. De zwoele blik in zijn ogen past helemaal bij het imago van de franse chansonnier. Of de inhoud van de cd ook bij deze uitstraling past, valt nog te bezien.

Duos
De titel van deze dubbel-cd verraadt het al; het gaat hier om een verzameling duetten van de zanger met andere 'wereld'-artiesten. Er komen heel wat bekende namen langs en het is best opmerkelijk te noemen dat Aznavour al deze artiesten heeft weten te strikken voor een duet met hem. Denk aan namen als Céline Dion, Elton John, Julio Iglesias, Sting, Placido Domingo, Johnny Halliday, Carola King en Paul Anka.

De eerste cd bevat allemaal Franstalige songs. Hier is duidelijk te horen dat dit het genre is dat de zanger het meest ligt. De taal komt goed tot zijn recht en de samenzang met zijn duet-partners is 'smooth'. Hij lijkt met nagenoeg iedereen een click te hebben en de songs wringen nergens. Op de tweede schijf treffen we wat anderstalig werk aan. Zo laat hij horen dat hij ook best wat Engels, Spaans, Duits en Italiaans spreekt. Toch blijft het vreemd om de ras-fransman in deze talen bezig te horen. Het mist iets. Charles is Frans en het franse chanson behoort nu eenmaal tot zijn grootste kracht.

Zoals vandaag de dag populair is, heeft ook Aznavour een tweetal virtuele duetten opgenomen voor deze dubbelaar. Het gaat hierbij om duetten met Dean Martin en Frank Sinatra. Bijna elke artiest doet dit momenteel en het nieuwtje is er dan ook wel af.


Aznavour aan het werk

Op zich klinkt dit oordeel niet zo heel positief. Waarom dan toch drie sterren? Gewoon, omdat het al met al best een aardig album is. De nummers kabbelen lekker voort en de songs zullen het zeker goed doen tijdens een romantische diner bij kaarslicht of een avondje op de bank met wijn en franse kaas. Die drie sterren is dus gewoon lekker doorsnee, zoals ook dit album gewoon doorsnee is. Niet subliem, maar ook geen bagger.

Nog even wat achtergronden over de zanger; hij werd op 22 mei 1924 geboren in Parijs, kan het franser? Inmiddels heeft hij het stempel 'levende legende' en 'bekendste franse zanger' meegekregen. Hij zingt niet alleen, maar heeft ook meer dan 800 nummers geschreven voor onder andere Fred Astaire, Shirley Bassey en Ray Charles. In totaal zijn er al meer dan 100 miljoen albums van de zanger over de toonbank gegaan. We hebben hier dus niet te maken met een kleintje, zo blijkt ook uit het feit dat de zanger op 19 januari 2009 op de MIDEM een Lifetime Achievement Award in ontvangst zal nemen.

Tracklist

Cd 1: De Franse Editie
1. Toi et moi - Charles Aznavour / Céline Dion
2. Que c’est triste venise - Charles Aznavour / Julio Iglesias
3. Les bateaux sont partis - Charles Aznavour /Placido Domingo
4. Papris au mois d’aout - Charles Aznavour / Laura Pausini
5. Hier encore - Charles Aznavour/ Elton John
6. Il faut savoir - Charles Aznavour / Johnny Hallyday
7. Mourir d’aimer - Charles Aznavour / Nana Mouskouri
8. L’amour c’est comme un jour - Charles Aznavour / Sting
9. La bohème - Charles Aznavour / Josh Groban
10. Ton nom - Charles Aznavour /Carole King
11. Je n’ai pas vu le temps passer - Charles Aznavour / Paul Anka
12. Mes emmerdes - Charles Aznavour / Herbert Groenemeyer
13. C’est un gars - Charles Aznavour / Edith Piaf

Cd 2: De Internationale Editie
1. Yesterday when I was young - Charles Aznavour/ Elton John
2. Quiet love - Charles Aznavour/ Liza Minnelli
3. Love is new everyday - Charles Aznavour/ Sting
4. Young at heart - Charles Aznavour/ Franck Sinatra
5. To die of love - Charles Aznavour/ Nana Mouskouri
6. She - Charles Aznavour/ Bryan Ferry
7. I didn’t see the time go by - Charles Aznavour / Paul Anka
8. You and me - Charles Aznavour/ Céline Dion
9. La bohème - Charles Aznavour/ Josh Groban
10. The sound of your name - Charles Aznavour/ Carole King
11. You’ve got to learn - Charles Aznavour/ Johnny Hallyday
12. Parigi in Agosto - Charles Aznavour / Laura Pausini
13. El barco ya se fue - Charles Aznavour/ Placido Domingo
14. Als es mir beschissen ging - Charles Aznavour /Herbert Groenemeyer


Label: EMI Releasedatum: 8 december 2008
Waardering: