TV: Family Matters

Dat de jeugd van tegenwoordig niet meer te vergelijken is met die van 50 jaar geleden lijkt vrij duidelijk. Elke tijd kent zo zijn eigen problemen en die zijn anno 2008 in sommige gezinnen groot te noemen. De kinderen terroriseren het gezinsleven en de ouders laten dit veelal -omwille van de goede vrede- toe, maar beseffen wel dat er iets zal moeten veranderen. Globaal gezegd komt het daar op neer in Family Matters van de NCRV.


In het programma volgen we vier gezinnen (de families Perenboom, Vos, Rutten en Van Walsum). Elk gezin kent zo zijn specifieke problemen, maar allen hebben één overeenkomst: van een normaal gezinsleven is géén sprake meer en de kinderen zijn totaal ontspoord. Verslavingsgoeroe Keith Bakker heeft de vier families na een intake uitgenodigd om drie weken met hem in de Pyreneeën aan hun problemen te gaan werken, met als doel er als gezin beter, sterker en vooral ook hechter uit te komen.


Keith Bakker

In de eerste afleveringen passeren drie van de vier gezinnen de revue. De problemen die langskomen zijn onder andere verslaving aan joints, ongeremd agressief gedrag, gameverslaving, totale ontvreemding van de wereld en verslaving aan amfetamine. Dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, lijkt al snel duidelijk.

Het programma legt meteen in deze eerste aflevering al vast dat de jeugd van tegenwoordig in veel gevallen toch beduidend minder respect heeft voor zijn ouders dan vroeger het geval was. Daarnaast is het ook op zijn minst opmerkelijk te noemen dat alle probleemkinderen zelf absoluut niet doordrongen zijn van het feit dát zij probleemkind zijn. Dit maakt bijsturing uiteraard heel moeilijk.

Na deze eerste kennismaking ben je als kijker zeer benieuwd naar de methode die gehanteerd zal worden en de resultaten die Keith, en zijn team van coaches, met zijn ingeslagen weg zal bereiken. Het nodigt zeker uit om de nog komende uitzendingen te gaan bekijken. Al zul je als kijker soms tenenkrommend voor de televisie zitten en zou je de 'kids' bij tijd en wijle wel door het scherm heen willen trekken om ze een oplawaai te verkopen.


De gezinnen die deelnemen aan het programma
Tot slot moet gezegd worden dat ondanks dat er duidelijk ook bij de ouders iets mis is gegaan bij de opvoeding van hun kinderen, ze in ieder geval de moed hebben opgevat om er iets aan te gaan veranderen. Dat alleen al is heel prijzenswaardig en puur daarom hoop je als kijker ook dat er binnen enkele weken voor die ouders weer een gezinsleven mogelijk is, zoals zij zich dat ooit voor ogen hadden.

Neem een kijkje op de site van Family Matters, waar je ook de reeds uitgezonden aflevering kunt bekijken.


Zender: Nederland 3 - NCRV Gezien op: 16 december 2008
Waardering: