Film: Australia

Met dank aan Rens Bluemink voor de submit!

De film waar heel Australië op heeft gewacht is eindelijk uit. Niet gek, want de titel heeft dezelfde naam als het land. Sinds januari 2008 heeft de minister-president officieel excuses aangeboden aan de oorspronkelijke bewoners van het land, de Aboriginals. De film was echter allang in de maak en de waarheid waar Australiërs liever niet over praten wordt verteld tijdens dit verhaal. Australia is een film met Nicole Kidman en Hugh Jackman en is geregisseerd door Baz Luhrmann (Moulin Rouge).


Het verhaal gaat over een Engelse vrouw, Lady Sarah Ashley (Nicole Kidman) die naar Oz komt, waar haar man een boerderij bezit. Bij aankomst krijgt ze te horen dat haar man is vermoord door een Aboriginal. Als ze bij de boerderij aan komt, merkt ze dat de lokale Australiërs corrupt zijn en de kudde buffels proberen te stelen. Het is allemaal het werk van Fletcher, een prototype slechterik met een goed werkend accent. Fletcher werkt voor King Carney en beetje bij beetje sturen ze de kudde naar het land van Carney. De man van Sarah had echter hulp gestuurd, een Drover (Hugh Jackman), beschermt haar tijdens haar reis. De Drover is echter geen gentleman, maar een lokale cowboy die graag zijn tijd besteedt aan kroeggevechten. De kudde buffels moet naar de havenplaats Darwin geleid worden om verkocht te kunnen worden, maar de tijd dringt, want Fletcher is ook onderweg om de deal eerder te sluiten en probeert de route te saboteren.

De echte hoofdrol is weggelegd voor halfbloed Aboriginal Nallah, die in eerste instantie beschermd moet worden om niet meegenomen te worden door de blanke mensen. Nallah vertelt het verhaal en is bij elke aangelegenheid betrokken. Ook geeft hij veel informatie over zijn cultuur en zien we hem magische liedjes zingen om vissen te vangen. Het komt allemaal een beetje over als een sprookje en dat moet ook precies de bedoeling geweest zijn, want de film legt een hele grote link naar The Wizard of Oz. Zelfs pastelachtige kleuren tijdens de zonsondergang worden toegelaten. Maar de Aboriginals hebben ook een geschiedenis met spirituele krachten waar wij niets vanaf weten, dus zo heel onwaarschijnlijk is het nou ook weer niet.

Dit is slechts het eerste deel van het verhaal. In het tweede deel zien we hoe Darwin aan de rand van de Tweede Wereldoorlog staat met Japan. Darwin dient als tussenpost waar de schepen uit Sydney konden bijtanken om vervolgens deel te nemen aan de oorlog in Azië. Door de olieopslagplaatsen te bombarderen konden de Australiërs niet deelnemen aan het gevecht op zee. Je zou kunnen denken aan een tweede Pearl Harbour, maar zover komt het gelukkig niet.

De film valt totaal niet in de smaak bij de Australiërs zelf. Het kan een aantal redenen hebben. Of ze willen niet geconfronteerd worden met hun eigen verleden, want de meeste Australiërs komen over als slechte mensen (niet vreemd, de eerste kolonisten brachten slechts gevangenen mee uit Engeland). Of ze vinden dat de film teveel een Hollywood-karakter heeft, wat volkomen waar is, de meeste Australische films zijn ook totaal anders. Of ze zijn het beu om als racisten neergezet te worden, wat in de film ook heel erg naar voren komt. Het kan ook komen door de mentaliteit dat als er iets goeds uit hun land komt, dat ze het ook snel weer beu zijn. Een sporter kan heel snel van een held in een eikel veranderen. En als laatste heeft de film te lang in ontwikkeling gezeten en heeft de film niet aan de hoge verwachtingen kunnen doen, welke dat ook moge zijn. Persoonlijk heb ik me aan geen van bovenstaande redenen kunnen ergeren.


Het is nooit de bedoeling geweest van Baz Luhrmann om Australië neer te zetten als een vredelievend land waar alles zo relaxed is als de inwoners zich voordoen. Het verhaal zit vol met Hollywood-clichés, maar de grens van het onmogelijke wordt eigenlijk nooit opgezocht. Het is een sprookje geworden in een wereld waar racisme en oorlog de boventoon zetten. Tel bij het verhaal nog eens het prachtige Australische woestijnlandschap op en het kan niet meer stuk.

Australia is gewoon een goede film. Het heeft alle elementen in zich van actie tot romantiek en komedie. De film is niet gemaakt voor de Australiërs zelf, maar voor de rest van de wereld. De boodschap komt duidelijk over en is helder en vele mensen zullen een traantje weg moeten pinken aan het einde van de 165 minuten durende film


Label: 20th Century Fox Releasedatum: 18 december 2008
Kijkwijzer:
Waardering film: