DVD: Haze

Het is voor een reviewer moeilijk zich een mening te vormen over een film die slechts 49 minuten duurt. Toch ben ik genoodzaakt een zinvol stuk te schrijven over Haze, een film van Shinya Tsukamoto. Wie? Nou, het gaat hier wel om een van de regisseurs die direct Quentin Tarantino heeft beïnvloed. De cover van de dvd omschrijft Tsukamoto als 'een van de belangwekkendste, vernieuwende Japanse regisseurs van de laatste twintig jaar', maar erg bekend zal hij in ons land niet zijn. Laten we het dan over de film hebben.


Claustrofobisch
Haze kent een vrij eenvoudig plot. De film gaat alleen maar over een man die wakker wordt en zich realiseert dat hij zit opgesloten. Hij weet niet waar, wanneer, door wie en waarom. Het geheel speelt zich af in een afgesloten ruimte, het kan eigenlijk niet eens een kamer genoemd worden. De man is zich eigenlijk gedurende die 49 minuten constant aan het afvragen door wie hij zo wordt geterroriseerd. Het zal wel door de claustrofobie komen dat hij steeds op hetzelfde antwoord komt: het zal wel een rijke stinkerd zijn die een spelletje met me speelt. Tussendoor valt de man ook nog een paar keer ver, lang en hard naar beneden en moet hij iets naars met zijn tanden doen.

Een maatje
Zo tegen het einde van die lange zit, komt er een tweede persoon in het verhaal. Een net zo angstige dame blijkt de man te vergezellen in deze hel. Samen komen ze niet tot veel betere inzichten over hun kidnapper. De man en de vrouw proberen samen gedurende een korte tijd nog weg te komen, maar het leidt niet tot enige vooruitgang.


Lange weg te gaan
Het is niet echt de moeite om naar Haze te gaan kijken. Wellicht vinden ciritci binnen de Japanse arthouse-scene het een briljant meeesterwerk, hij zal hier louter kritiek ontvangen. De film komt gewoon niet in de buurt van andere films waarin hand-held gefilmd wordt als Blairwitch of Cloverfield. Voordat Tsukamoto hier in Nederland in het rek met de absolute topfilms mag komen te liggen, heeft hij nog een lange weg te gaan. Maar Haze is absoluut geen aanrader, of je moet heel erg graag willen zien waar ze in Japan op filmgebied zijn.


Label: Warped Vision Releasedatum: 31 juli 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: