DVD: Wij Alexander & De Brug

De laatste tijd zie je steeds vaker dat series van 'vroeger' worden uitgebracht op DVD. Soms in de hoop op een paar verstokte fans die er een paar centen voor over hebben, maar soms ook op verzoek. De KRO kreeg de laatste jaren zoveel vragen over een eventuele release van twee series, dat de publieke omroep besloot ze op dvd uit te brengen. Een paar weken geleden was het in de Schreierstoren in Amsterdam de beurt aan twee Nederlandse series om op dvd gepresenteerd te worden: De Brug en Wij Alexander. Beide series werden geregisseerd door Rimko Haanstra en geproduceerd door de KRO en werden in de jaren negentig uitgezonden door de katholieke omroep.



De Brug

Oudste van de twee series is de dramaserie De Brug uit 1990. Het verhaal speelt zich af in het Noord-Brabantse dorp Weerde, vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. De aanleg van een nieuwe brug over de Maas vlakbij het dorp genereert een conflict bij de bevolking: de verbinding met de moderne wereld kent zijn felle voor- en tegenstanders. Tegen zijn wil raken de nieuwe huisarts (Marc Klein Essink) en zijn vrouw (Carine Crutzen) betrokken in dit conflict, temeer daar de keiharde aannemer Brenner (Tom Jansen) desnoods over lijken gaat om de brug op tijd op te leveren. Een dubieuze rol speelt ook de Jonker Van Weerde Lawieck (Lou Landré), lijsttrekker van de plaatselijke afdeling van de NSB. Voorjaar 1940 duikt er een beminnelijke Duitse handelsreiziger (Marco Bakker) op in het dorp. Hij wordt verliefd op de eigenaresse van de stoffenwinkel en het bevalt hem zó goed dat hij er zich vestigt en het lokale vrouwenkoor weer nieuw leven inblaast.

Het succes van De Brug, elke aflevering trok een miljoenenpubliek, was inspiratie voor regisseur Haanstra, auteur Tomas Ross en de KRO om Wij, Alexander te maken. Het was niet onterecht dat De Brug zo'n succes was. De serie kent een heerlijk dorps karakter en geeft een mooie beeld van de jaren voor de oorlog. Het acteerwerk, met ondermeer een hoofdrol voor Marc Klein-Essink, is prima. Het is jammer dat de kwaliteit en het geluid wat achterblijft en er zijn geen extra's op de dvd's te vinden.



Wij, Alexander

Meest recente van de twee, is het 'konings'drama Wij Alexander. Al vanaf het moment dat de serie in 1998 op de buis kwam, trok het programma steevast rond de miljoen kijkers. Het toont niet alleen aan dat er zeker een markt is voor Nederlandse dramaseries, maar ook dat er kwaliteit geleverd kan worden. De serie kreeg een hoge waardering van de kijkers en beschikt over een behoorlijke cast. Het verhaal gaat, de titel doet het al vermoeden, over prins Alexander. Volgens de geschiedenisboeken had deze Alexander maar een kort leven; van 1851 tot 1884. Groot is dan ook de verbazing van de student psychiatrie Jan Giltay (Hugo Haenen) als hij in 1909 in een kliniek kennismaakt met een zekere Patiënt nummer 4 (Jacques Commandeur), die beweert dat hij prins Alexander is! Inderdaad weet de man opvallend veel van het leven aan het Hof. Ook van andere zijden komen er steeds meer aanwijzingen dat het hier heel misschien wel eens om de ‘vergeten’ kroonprins zou kunnen gaan. Bovendien zou Patiënt nummer 4 beschikken over een geheimzinnig kistje - met informatie die het gehele koningshuis op haar grondvesten zou kunnen doen schudden…

Voor de liefhebbers van het koningshuis is een dergelijke synopsis natuurlijk smullen geblazen, al ligt de nadruk in de serie meer op het historisch drama, dan specifiek op het Huis van Oranje. Die nadruk blijkt ook uit de prachtige kostuums en historische filmlokaties. Wij Alexander is een prachtige serie en geldt zeker als een van de beste Nederlandse dramaseries ooit gemaakt. De beeld- en geluidskwaliteit zijn prima, maar ook hier zijn er helaas geen extra's op de schijf te vinden.

Alhoewel De Brug en Wij Alexander niet van recente datum zijn, zijn beide series nog steeds de moeite waard. Zowel qua onderhoudend verhaal als sterke cast, kunnen beide series nog prima meekomen met de huidige tijd. De release op dvd is op zich netjes, maar jammer genoeg moeten de liefhebbers het zonder extra's stellen. Gelukkig is de prijs daarom ook niet al te hoog, onder de 20 euro per box.


Label: Just Entertainment Releasedatum: 8 november 2008 Kijkwijzer:
Waardering De Brug:
Waardering Wij Alexander