CD: B.R.M.C - Take Them On, On Your Own

The Effects of 333, release 1 november 2008. We hebben bar weinig van deze plaat gehoord in muziekwereld. Het is dan ook slechts een "download only" album. Even googelen laat zelfs weten dat bij de musicmeter nog een schamel aantal reacties staat en er verder bijna alleen maar torrentsites in de zoeklijst naar voren komen in Nederland. Toch zullen de makers van dit instrumentale album bij velen best nog een belletje doen rinkelen. Wie weet heb je ze zelfs in Paradiso zien optreden afgelopen jaar. Het gaat hier om Black Rebel Motorcycle Club. Een rockband uit Californië die hoge ogen gooide met hun twee eerste albums. Later belandden ze in een dal met het rustigere album Howl en middels Baby 81 zijn de heren de klim uit het dal begonnen.


Eind vorig jaar verscheen er dus een nieuwe plaat bij een nieuw label, Abstract Dragon. Naar eigen zeggen is het resultaat dan ook een abstracte en instrumentale plaat. Geen krijs-, schreeuw- en huilzang van Hayes en Been ditmaal. EMI vond het tijd om de succesvolle tijden te laten herleven en bracht de eerste twee platen opnieuw uit, inclusief wat extra bonusmateriaal. Het selftitled debuut werd voorzien van vier bonustracks en de tweede plaat, Take Them On, On Your Own bevat nu drie extra songs. Het is geen echte vetpot qua additioneel vermaak dus.

De luisteraar mag zich tegoed doen aan 'High/Low', de titeltrack 'Take Them On, On Your Own' (van de 'Stop'-single) en 'Waiting Here' (van de singleversie van 'We're All In Love' geplukt). De eerste is een duistere rock 'n roller à la Oasis, de tweede een saaiere "light-versie" van Mogwai en de laatste een akoestisch niemendalletje.


De tweede plaat van B.R.M.C kan zich kwalitatief meten met het succesvolle debuut en blijft een goede plaat. Een mix van The Strokes en Oasis. De variatie en de impact zijn echter minder groot dan op het debuut, het kan soms op een indierock-brintapapje gaan lijken. Zonder toevoegingen stond het album al op eigen benen en deze uitgave was dan ook eigenlijk helemaal niet nodig. De re-releases hadden meer indruk gemaakt als ze allebei waren voorzien van extra cd's met live-optredens uit de betreffende tijd. De vier sterren zijn eigenlijk puur de verdienste van de originele album, deze uitgave zelf heeft verder weinig bestaansrecht.


Label: Virgin Datum: November 2008 Waardering: