CD: Plain White T's - Big Bad World

Big Bad World is het vierde studioalbum van de uit Californië afkomstige Plain White T's. Na het succes van 'Hey There, Delilah', waarmee de band eigenlijk pas echt doorbrak bij het grote publiek, is de band op een punt gekomen waarbij succes een nieuwe betekenis krijgt. Hun vorige album, Every Second Counts, is meer dan een miljoen keer over de toonbank gegaan. Dat slechts na de schamele bekendheid van één enkel nummer...


Maar hoe gaat het nu verder met de Plain White T's en hun nieuwe album? Als je enkel bekend bent met 'Hey There, Delilah', zul je het nummer '1,2,3,4' vast waarderen, maar dat is slechts één van de tien nummers op dit album. Geen van de nummers op het album is opgenomen met digitale instrumenten. De band zelf wou een klassiek geluid creëren, met 'vintage' gitaren en instrumenten die ze alleen vóór 1970 gebruikten. Ondanks het gebruik van deze oude instrumenten klinkt het album totaal niet zoals de 'oldies'. Ze omschrijven het zelf als een moderne versie van The Beatles, en met het vijfkoppige zangkoortje en de oude geluiden komen ze aardig in de buurt, zij het dat The Beatles iets softer waren.


Tom Higginson, de songwriter van het stel, is een groot liefhebber van liefdesliedjes. Niet alleen over de fijne kanten van de liefde, maar ook over liefdesverdriet. Een tweede grote inspiratie die je tegenkomt op het album is 'het leven'. Elk nummer van deze cd is gebaseerd op één van deze twee thema's, waardoor het luisteren een aangename ervaring is.

De band zei zelf al: "Producer Johnny K pressed the 'record' button and we simply played our heart out". Wijze woorden die dit album in één zin beschrijven!


Label: Hollywood Records Releasedatum: 22 oktober 2008
Waardering: