CD: Trivium - Shogun

将軍, ook wel kort voor 征夷大将軍, wat 'generaal die barbaren verslaat' betekent. Zou Trivium zich met het nieuwe album, Shogun, zien als generaal of was het meer de voorliefde voor Japanse krijgskunst van gitarist/zanger Matt Heafy? Dat laatste, plus het gevoel van trots en kracht dat Shogun uitstraalt, passen in ieder geval bij de muur van metal die het viertal normaliter optrekken.


Heafy kwam tijdens een tour door Japan op het idee om de term ooit voor een project te gebruiken en omdat dit nieuwe geesteskind een episch karakter omarmde was het het juiste moment. De opener 'Kirisute Gomen' waant zich ook nog in Japanse samoerai-tijden waarin de code werd gebruikt om opruiend publiek een kopje kleiner te maken. Muzikaal gezien ondersteunt de thrashmetal het achterliggende idee volledig. Na een rustig intro trappen de dubbele drums de deuren van de dojo in en gaat de band als vanouds te keer. Metal Arts in plaats van Martial Arts.


Niet alleen Japanse referenties zijn te vinden op Shogun, maar ook Griekse mythologien ('Torn Between Scylla and Charybadis' en 'Of Prometheus And The Crucifix') komen in epische metalproporties voorbij. En dit alles wordt begeleid in een malinkolderjasje van death-, black- en thrashmetal. Een volwassen mengelmoes en niet enkel als de thrashy kruistochten van het vorige album. Trivium mengt nieuwe inspiratie met het oude beukwerk van Ascendancy en laat de oerschreeuwen ditmaal ook niet achterwege. Heafy schreeuwt en grunt menigmaal zijn bronchioli tot gort op deze plaat, maar probeert soms ook nog Hetfield de Tweede te zijn. Voor elk wat wils op dit sterk staaltje Trivium-werk met tracks die variren van vier tot bijna twaalf minuten. Mocht je de special edition te pakken krijgen dan krijg je toegang tot drie bonustracks voor je kiezen, een dvd met daarop de docu 'The Making Of Shogun' en de aardige toevoeging van "Shogun: The Riffs", een handleiding voor de leergierige gitarist en bassist. Of het generaals zijn mag ieder voor zich bepalen, maar ze zijn in ieder geval in rang gestegen.


Label: Roadrunner Records Datum: September 2008 Waardering: