Boek: John Rickards - De duisternis in mij

Cody Williams werd 7 jaar geleden veroordeeld voor de verkrachting en de moord op een aantal jonge meisjes. Hij heeft tijdens zijn proces geen spoor van berouw of medeleven getoond, maar nu hij stervende is aan kanker wil hij het gesprek aangaan met de man die hem destijds achter de tralies gekregen heeft: ex-FBI-agent Alex Rourke.

Vieze spelletjes
In de hoop dat Cody Williams gaat praten over waar hij zijn slachtoffers begraven heeft, stemt Rourke toe om hem te bezoeken in de gevangenis. Rourke komt er echter al gauw achter dat het niet William’s geweten is waar de moordenaar last van heeft, maar zijn wraakzucht jegens de ex-FBI-agent. Rourkes verleden is namelijk ook niet helemaal schoon en daar wil Williams hem voor laten boeten. Hij heeft de keuze tussen de wanhopige ouders van een vermist meisje te helpen in de zoektocht naar hun dochter en zijn eigen verleden open leggen, of alles stil houden en Williams zijn geheim mee laten nemen in zijn eigen graf. Rourke kiest voor het laatste, maar wanneer hij gruwelijke filmpjes opgestuurd krijgt waarin een vrouw die wel erg veel lijkt op het vermiste meisje van 8 jaar geleden de hoofdrol speelt, besluit hij toch om zijn verleden weer in te duiken. Hij komt er echter achter dat de oorzaak voor William’s daden dieper geworteld zit dan hij had gedacht.

Verrassend oppervlakkig
John Rickards schreef tweemaal eerder een boek met Alex Rourke in de hoofdrol. De titel van dit derde boek, De duisternis in mij, schept een heel andere verwachting dan de insteek waarmee het boek daadwerkelijk geschreven is. Waar je zou verwachten dat er diep op de psyche van de agent en de misdadiger in zal worden gegaan, blijft het verhaal tamelijk oppervlakkig. Er zitten wel een aantal verrassende wendingen in het verhaal en hoe dieper Rourke in het verleden van Williams duikt, hoe complexer deze wendingen worden. Maar het blijft hierbij beperkt tot de aanvoer van steeds meedogenlozere schurken, er worden maar weinig spannende nieuwe inzichten in de psyche van de moordenaar verschaft. Ook is het erg jammer dat niet wordt uitgelegd wat de drijfveer voor Rourkes daden is geweest, die hij zo krampachtig probeert te verbergen. Geen hoogstaande literatuur dus, maar wel vlot geschreven en gewoon lekker spannend, met een verrassende afloop.


Uitgever: The House of Books ISBN: 9789044321463 Pagina's: 332
Waardering: