CD: The Walkmen - You And Me

Het begint al lekker. Zo dissonant als de neten schalt het crescendo uit de speakers. Een lastig begin van een plaat zou je zeggen. De gereserveerde gedeeltes balanceren de uithalen en de galmende gitaar enigszins. Zou het dan een teleurstelling of taaie kluif worden, de nieuwe plaat van The Walkmen, You and Me?


Twee jaar lang heeft de band tussen Philadelphia en de basis New York gependeld om in tochtige en vrieskoude oefenruimtes hun creatieve uitspattingen te schrijven en op te nemen. Meer dan 400 8-track tapes lagen er op een gegeven moment verspreid over beide ruimtes. Dan moet daar toch wel een behoorlijk aantal goede nummers tussen zitten zou je zeggen.

Gelukkig is die vraag beamend te beantwoorden, al was de openingstrack wel even schrikken. Dat The Walkmen origineel en vintage willen klinken was wel duidelijk, maar de aftrap wringt iets teveel in de harde stukken.
Nu is de stem van Hamilton Leithauser niet de meest soepel in het oor liggende in de industrie, maar emotie overbrengen kan hij zeker. De teugels worden al gevierd bij 'On the Water' waarin een ruwe mix van Roy Orbinson en Bob Dylan naar voren komt. De rammelende vintage gitaar pingelt hier heerlijk mee met de getormenteerde uithalen van Leithauser. 'In The New Year' en 'Seven Years of Holidays' lopen in gelijke tred en stijl verder, maar met 'Postcards from Tiny Islands' zet de band de muziek een versnelling hoger en trapt een stuiterbal met invloeden van Black Rebel Motorcycle Club, The Strokes en Elvis Costello door de ruimte heen.


'Red Moon' laat de rust wederkeren, subtiele blazers en een roffeldrum zorgen vast voor wat kippenvel. Een emotioneel geladen marching band in slow motion passeert de revue. Prijsnummer 'I Lost You' is recht uit het brein van Dylan getrokken en toont eens te meer aan dat The Walkmen zowel uptempo als downtempo erg mooie tracks kunnen afleveren. Goede New Yorkse indierock van de oude stempel die incidenteel door je ziel kan snijden, maar je vervolgens weer even helemaal wakker trapt. Voor liefhebbers van alle bovengenoemde parallellen.


Label: Talitres/Munich Datum: September 2008 Waardering: