CD: Gym Class Heroes - The Quilt

Ruim tien jaar geleden besloten twee schoolvrienden een band te beginnen. De nummers waren altijd net niet goed genoeg, tot het gezelschap in 2006 met het album As Cruel as School Children aankwam. We zijn toen allemaal tot in het oneindige geconfronteerd met 'Cupid’s Chokehold', een verkrachte versie van Supertramp-klassieker 'Breakfast in America'. Desalniettemin was het nummer wereldwijd een grote hit en kreeg Gym Class Heroes eindelijk zijn verdiende faam. Na het winnen van een MTV Video Music Award voor beste nieuwe artiest is het de vraag of het nieuwe album dit succes kan overtreffen.



Het nieuwste album, genaamd The Quilt, telt maar liefst veertien nummers en is grotendeels geproduceerd door Fall Out Boy zanger Patrick Stump. Het album trapt gelijk af met een lekker nummer. 'Guilty As Charged' is ondanks de standaard beat een nummer wat lekker in het gehoor ligt, wat misschien ook komt dankzij de medewerking van opkomende ster Estelle. De unieke indie hiphop van Gym Class Heroes trekt veel artiesten aan om een nummer met de heren te maken. Zo ook Busta Rhymes, die op 'Peace Sign/Index Down' een woordje mee spit.

Op dit moment scoort de band een hit met 'Cookie Jar', waar ze bijgestaan worden door The-Dream. Met een catchy deuntje, de hoge stem van The-Dream en een tekst die anders opgevat kan worden dan misschien de bedoeling is, is dit duidelijk de klapper van het album. Direct na 'Cookie Jar', volgt 'Live A Little', een nummer waar duidelijk de wat hardere Fall Out Boy invloeden verwerkt zijn. Om de veelzijdigheid van de band te etaleren zou dit een perfecte tweede single van het album kunnen zijn, puur ook om het feit dat dit een nummer zonder medewerking van een andere artiest is. Ballad 'Live Forever (Fly With Me)' is mede door Daryl Hall, inderdaad, een helft van legendarisch popduo Hall & Oates, een topper. De 61-jarige zanger tilt het nummer letterlijk en figuurlijk omhoog met zijn stem.



The Quilt kent verder eigenlijk geen nummers die de moeite waard zijn. Het is jammer dat Gym Class Heroes op de kwaliteit van andere artiesten moet leunen om goede nummers af te leveren. Van de eigen nummers zijn er maar een paar die de moeite waard zijn en er uitspringen in vergelijking met het vorige werk.


Label: Decaydance/Fueled By Ramen Releasedatum: 9 september 2008
Waardering: