DVD: Jeff Dunham - Spark of Insanity

"Silence! I kill you!" is ťťn van de populairste uitspraken op dit moment. De ringtone werd hier in Nederland al 15.000 keer verkocht, en het filmpje waar deze quote in zit werd al meer dan 60 miljoen keer bekeken. Achter dit zinnetje zit de Amerikaanse stand-up comedian annex buikspreker Jeff Dunham. In de VS al een aantal jaar populair, en dankzij het filmpje op YouTube begint zijn faam in Europa ook groter te worden. Van zijn twee laatste voorstellingen zijn dvd-registraties gemaakt, waarvan Spark of Insanity er ťťn is.Dunham begint zijn show 'alleen'. Hij windt zich op over onder andere de Toyota Prius en honden, waarbij vooral de chihuahua het moet ontgelden. Maar na ruim een kwartier gaat Dunham's grote koffer open en komen de poppen tevoorschijn waarvoor een heleboel mensen naar zijn show zijn gekomen.

Als eerste zien we Walter. Walter is een chagrijnig, pessimistisch oud mannetje dat doet denken aan de twee opa's op het balkon bij The Muppet's Show. Zo klaagt hij over het weer in Amerika, en is zijn vrouw allesbehalve veilig voor zijn venijnige kritiek. Daarna is het de beurt aan Achmed. De zaal ontploft als Dunham de pop uit de koffer haalt. Wat volgt is een fantastische sketch, waarbij het bekende zinnetje regelmatig voorbij komt.

Melvin the Superhero is de nieuwste aanwinst van Jeff. Deze held met een gigantische neus gaat in op de bekende superhelden. Zo komen The Hulk en Aquaman er niet goed van af. Vervolgens komt Peanut tevoorschijn. Deze hyperactieve 'woozle' zet voornamelijk Dunham voor schut. Op het einde gaat Dunham zelfs met twee poppen aan de gang. Josť JalapeŮo, een chilipeper op een stok, is de vijfde pop die voorbij komt. Het wordt een grappige conversatie tussen Dunham, Josť en Peanut.


Naast de show zijn er op het schijfje ook nog een aantal extra's te vinden. Zo laat Dunham ons zien hoe hij zijn poppen maakt. We zien het hele proces van het creŽren van Melvin the Superhero. Een tijdrovend klusje, wat hij voornamelijk in zijn garage doet. Daarnaast zien we nog een politiek statement van Walter, waarin we zien dat Dunham prima kan improviseren. Het laatste extraatje op deze dvd is "What would you put on a stick?" waarin bezoekers van zijn show vertellen wat zij op een stok zouden doen. Niet echt boeiend of grappig.

De show kun je het beste bekijken zonder ondertiteling. Bij het vertalen gaat vaak de essentie van de grap verloren. Zo ook op deze dvd. Er zitten een aantal flinke spel- en vertaalfouten in de ondertitels. Bij de extra's zou ondertiteling wel fijn zijn, maar die ontbreekt helemaal.

Spark of Insanity is een show waarin Dunham laat zien dat hij zijn twee talenten, buikspreken en stand-uppen, prima kan combineren. Het is een aaneenschakeling van sketches waarbij je lachspieren flink op de proef gesteld worden en de tranen in je ogen staan. Voor wie zin heeft om een avondje lekker te lachen, is bij Dunham aan het goede adres!


Label: Pias Comedy Releasedatum: Augustus 2008
Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: