Evenement: Lowlands 2008

"Goed, waar was ik. Oja! Ik stond in de kroeg. Daar had ik dus gewoon shows die klein en menselijk waren. Ik ben maar gewoon een dude, en ik zing mijn liedjes, en dat vind ik ook fijn enzo. Maar op zo’n groot podium treedt er vaak iets op, er ontstaat een soort van heilige sfeer ofzo. En vanochtend was het gewoon toch lekker losjes, lekker ontspannen, ginnegappen met het publiek weet je wel. Gewoon eerlijk, vorige week speelde ik nog in Zuid Afrika en ik speelde daar gewoon tien keer beter dan dit. Maar ik heb wel een lekker gevoel, ik heb lekker mijn kaarten op tafel gelegd en laten zien: dit is gewoon lekker wie ik ben. Sommige optreden heb ik dat niet, is het heel afstandelijk, maar vandaag was gewoon erg fijn, erg geslaagd. Erg zenuwachtig was ik ook niet, een beetje dan. Gisteren toen ik Andre Hazes eer aan moest doen, dat wilde ik echt niet verknallen. Dat is gewoon heilig en daar was ik ook veel zenuwachtiger voor. Maar ik wist wel dat ik het hier niet moest verknallen, ik besefte wel dat er hier voor mij veel op het spel stond. Had ik het verknald, had ik mijn clubtour bijvoorbeeld wel kunnen inkorten. Dus ik had echt wel door dat het belangrijk was om goed over te komen maar daar ka je niet over nadenken, dat mag je artistieke beslissingen niet beïnvloeden, zeg maar."

Je hebt er wel een goed gevoel over? "Ja man, ik geniet ook lekker. Lekker backstage rondwandelen, beetje lullen, beetje interviewtjes doen. Eerst had ik dat niet, terecht, want ik was nog niet zo goed enzo. Maar nu vind ik het echt fijn dat mijn muziek niet verloren gaat. Dat mensen je willen horen, je handtekening willen, dat journalisten geïnteresseerd zijn en over je willen schrijven is echt nieuw voor me. Ik ben echt blij dat mijn muziek nu echt gehoord word en dat is iedere keer weer heel fijn en dat went ook echt niet." En nu komt je derde album er aan. "Ja man, ik heb er echt zin in. Ik ga binnenkort beginnen, en ik ga er dit keer denk ik ook echt iets moois van maken. Echt de tijd er voor nemen, er echt geld in stoppen enzo. Ik ga er zelfs voor naar Groningen verhuizen, om echt even rust te nemen en het echt vanuit die rust te benaderen. En ik vind Groningen ook wel echt een leuke stad. Ik ben wat mijn werk betreft ook wel echt een kluizenaar en het leek me ook even wat om me even terug te trekken om daar aan te gaan werken. Rutger Hoedemakers neemt de productie op zich, en ik heb er echt zin in. En technisch is hij ook heel muzikaal. Hij komt ook uit de housewereld, das dus mooi meegenomen. Het is niet bedoeling om het gelikt te krijgen. Bah. Ik hou niet van gelikt. Niks voor mij."

"Het wordt een hele rare plaat. Alhoewel, je weet niet wat het wordt. Misschien wordt het ook heel normaal. Ik wil eigenlijk een hele wilde plaat maken. Ik luister de laatste tijd heel veel naar Sonic Youth, en gabber. Dussuh, eigenlijk wil ik op mijn nieuwe plaat de missing link tussen Sonic Youth en Gabber gaan leggen." Ambitieus! "Ja, je moet de lat wel hoog leggen natuurlijk. En hopelijk blijft het ook nog even bergopwaarts gaan. Ik hoop nog lekker lang door te kunnen touren, in februari hoop ik dat de nieuwe plaat in de winkels komt te liggen, en wie weet, volgend jaar weer op Lowlands te staan!" De enthousiaste chansonnier vraagt nog even naar de url van Fok.nl, en moet dan weer snel verder voor een fotosessie. Hij mag dan wel kapot moe zijn en denkt vanavond niet meer flink te gaan feesten, maar geniet zichtbaar met volle teugen van zijn verdiende succes.

Een andere singer/songwriter die er een handje van heeft om met bloedmooie liedjes over de liefde het publiek te betoveren is Ane Brun. Zij stond een dag eerder op hetzelfde tijdstip als de Amsterdammer haar best doen om het Lowlands publiek wakker te schudden en leek daar ook ruimschoots in te slagen. Ook Ane Brun heeft wel even tijd om FOK! te woord staan.


Ane, hoe kreeg je het voor elkaar om op zaterdag in alle vroegte de India mee te krijgen? "Ik weet het niet precies! We kregen redelijk gemakkelijk wat respons van het publiek. Zelf waren we ondertussen al een tijdje wakker en we zijn gisteravond ook vroeg naar bed gegaan om ons tiptop aan het Nederlandse publiek te presenteren. Soms gaat het gewoon vanzelf, en dit was zo’n optreden denk ik. Het Nederlandse publiek is hier op dit festival sowieso wel erg gezellig. We zijn gisteravond aangekomen en gaan morgen weer verder. Veel tijd om rond te lopen en het festival zelf te bekijken hebben we niet echt." Wat hoop je nog te kunnen zien hier? "Ik ga proberen of ik Iron & Wine kan zien, die heb ik laatst in Noorwegen jammer genoeg moeten missen. Ook ben ik wel benieuwd naar N*E*R*D*, als ik tijd heb wil ik wel eens zien wat voor een show ze in petto hebben. Vervolgens denk ik nog even langs The Breeders te fladderen...en verder eens kijken hoe dit festival in elkaar zit.” Veel andere festivals gezien deze zomer? “Ja, vooral in Scandinavië hebben we veel getourd. Lowlands is wel bijzonder, er is een hoop te doen. Het doet me een beetje denken aan Roskilde, wat de sfeer betreft."

Een jaar geleden stond je nog hier in de Tivoli, en het viel me op dat je, los van Nina Kinnert een hele andere band mee hebt genomen naar Lowlands. Hoe zit dat? "Ja, destijds speelde ik met strijkers. Ik probeer elke tour iets nieuws te doen, dit keer tour ik eigenlijk voor het eerst met een volledige band. We spelen nu vooral materiaal van het laatste album, en de volgende keer zie ik wel weer wat het dan wordt. Nina komt deze week met haar nieuwe album, daarmee gaat zij aan de slag deze herfst en vervolgens gaan we naar de Verenigde Staten om daar een aantal kleine shows te doen. Zonder band, want dat zou te veel gereis worden om de hele band mee te sjouwen. En zo probeer ik telkens weer wat nieuws uit. En hoewel het vanochtend wel erg vroeg was, hebben we volgens mij een hoop Lowlandsgangers op een aangename manier wakker geschud."

Dat deed ze inderdaad, al was het vooral de zon die velen tegen die tijd al uit de tent had gebrand. Lucky Fonz III en Ane Brun waren slechts twee voorbeelden van kleinere namen die het publiek aangenaam hebben weten te verrassen dit jaar. Lowlands 2008 was wederom fabuleus en hopelijk zet de organisatie de lijn om terug te gaan naar de kleinere en innoverende namen voort en kunnen we komend jaar evenveel of misschien wel nog meer verrassingen ontvangen. 2008 was in ieder geval weer een topjaar!