Preview: Lowlands 2008

De tenten zijn opgezet: A Campingflight to Lowlands Paradise 2008 kan beginnen! Dit weekend gaat de zestiende editie van het veelomvattende festival van start op het festivalterrein bij Walibi World bij Biddinghuizen. De Lowlandskaartjes waren dit jaar razendsnel uitverkocht en het zal dit weekend dan ook beregezellig kamperen worden met 55.000 festivalgangers. Zes campings, negen podia, 150 live acts. Falafel, Mexicaanse wraps, of gewoon de twin-frikandel-special. 20.000 vierkante meters aan podium, 50.000 vierkante meters aan tentzeil. Films, theater, literatuur. Foodfights en moddergevechten. Wat kun je verwachten, en wat dien je absoluut niet te missen?




Als vanouds hebben de programmeurs van Lowlands weer voor een eigenzinnig, apart, en vooral niet te commercieel programma gekozen. Toegegeven, met The Roots, The Editors, en N.E.R.D. zijn er wellicht veilige keuzes gemaakt, maar Lowlands zou Lowlands niet zijn als er een hoop vreemde eenden in de bijt zitten. En dat maakt Lowlands zoals elk jaar weer zo’n smakelijke ervaring, en dat is nu ook net datgene dat er voor zorgde dat de kaartjes als warme broodjes over de toonbank gingen. Voor de echte fijnproever valt er voldoende te genieten.

Verassende Vrijdag
De oudgediende Henry Rollins mag om klokslag één uur de aftrap geven op het India-podium. Niet lang daarna barst het festival pas echt los, wanneer The Pigeon Detectives een uur later hun best mogen doen om de gigantische Alpha vol te krijgen. Tegelijkertijd is er voor de liefhebbers van het betere beukwerk flink te pogoën bij Killswitch Engage. The Presidents of the USA zorgen gegarandeerd voor een vrolijke boel in de Alpha, anders zijn daar altijd nog The Wombats of The Dropkick Murphys. In de Bravo mogen Pete Philly & Perquisite een feestje bouwen, net na vijven zouden de Californische altrockers van Thrice misschien wel eens het hoogtepunt van de dag kunnen vormen in de India. Genoeg gitaargeweld dus, maar voor elk wat wils: Holy Fuck met knallende electropunk in The Charlie mag eigenlijk niet worden gemist en voor zoetgevooisde electro kan men rond etenstijd aanschuiven in de Bravo bij Hot Chip. In deze dance-tempel mag Róisín Murphy de toon zetten voor een lange avond, bij Bong-Ra gaan de voetjes pas echt van de vloer en vanaf 2:00 's nachts begint Sven Väth aan zijn set die tot in de vroege uurtjes door zal stampen. En dan hebben we pas één dag gehad en zijn we nog niet eens toegekomen aan een gezellige film zoals El Orfanato en aan het gieren en brullen met Op Sterk Water mag eigenlijk ook niet aan voorbij worden gegaan.




Zinderende Zaterdag
Voor wie tot vijf uur heeft staan beuken, is half twaalf misschien een beetje vroeg maar veel inspanning zal het concert van de Noorse Ane Brun ongetwijfeld niet vergen. Wie al wat wakkerder is kan gaan stuiteren bij Jaya the Cat, of natuurlijk gaan bouncen bij The Opposites en aansluitend bij De Jeugd van Tegenwoordig. Hopelijk is Pharrel dit keer wel goed bij stem wanneer hij om half vijf met N*E*R*D de Alpha betreedt. Voor liefhebbers van grunge is dit ook een mooie dag, zo zullen The Blood Red Shoes de India op zijn voegen doen trillen, zullen de gezusters Deal met The Breeders een leuk feestje weten te bouwen en sluiten de illustere Gutter Twins de dag wat gitaargeweld af. Nee, dan Tungg, een stuk lieflijker genieten om half zes in de intieme Lima. Wat dance betreft is het smullen geblazen deze zaterdag: achtereenvolgens Vive la Fete, Digitalism, Booka Shade en vooral Underworld zullen voor snoeiharde beats & bassen zorgen. De tip van de dag komt echter uit Duitsland en maakt om half twee pas zijn opwachting: Modeselektor gaat in de Bravo het vuile werk opknappen. Het is jammer dat we daarvoor Hitchcocks North by Northwest hebben moeten missen, maar ach, No Country for Old Men was ook best leuk.




Zotte Zondag
Ook vandaag kan men de dag rustig beginnen met Lucky Fons III, zanger en liedjesschrijver uit Amsterdam. Het hardere werk kan even later ook, of dat nu met de electronische punkvariant van The Fuck Buttons moet of de wat conventionelere invulling van het Canadeze Fucked Up. Ook uit Canada, de rockband Black Mountain die het publiek in de Charlie ongetwijfeld naar hogere sferen zal brengen. Gogol Bordello, de Lowlands feestband bij uitstek, zal in de Alpha met hun frisse Balkan stampwerk een feestje bouwen. Wat experimenteler is Yeasayer, samen met aansluitend MGMT verantwoordelijk voor de revival van psychedelische pop. Tricky is zeker niet de minste en deze triphopper mag in de Bravo laten zien dat hij zijn mannetje staat. De heren van Simian Mobile Disco zullen daar hun mobiele discotheek opzetten iets na achten en de avond inluidden. De liefhebber van kwaliteitspop is dan echter al naar dEUS en blijft daar tot aan Editors, en dan is het eigenlijk nog veel te vroeg om al naar huis te gaan. Geniet van IJslandse soundscapes bij Sigur Ros en laat je verassen door het hiphopgeweld van The Roots. De rappers uit Philadelphia waren niet voor niets te gast op North Sea Jazz en we mogen verwachten dat ze een spetterende liveband meenemen onder de bezielende leiding van drummer ?uestlove. Wie dan nog voeten overheeft, kan Lowlands in stijl afsluiten met het betere stampwerk aan elkaar gemixt door Shinedoe, Ellen Allien en Bart Skills.

Eigenlijk is er gewoonweg te veel om op te noemen. Lowlands bevat naast een aantal klinkende namen ook aardig wat onontdekte pareltjes. Naast bovengenoemde tips is de grootste tip natuurlijk om gewoon rond te dwalen en je te laten verassen door alles wat Lowlands je te bieden heeft. Want naast genoemde muzikale uitspattingen is er op Lowlands kunst in elke vorm te vinden, in alle hoeken en gaten van het terrein. We hebben het bijvoorbeeld nog niet gehad over de visuele avonturen die te beleven zijn in de X-Ray, de culinaire delicatessen waarvan genoten kan worden en de grote en kleine literatoren die hun opwachting maken. Zoals elk jaar weer hebben de organisatoren weer een poging gedaan zoveel mogelijk cultuur in één weekend te stoppen. En zoals elk jaar lijkt dat ook dit jaar weer gelukt. De grote onzekere factor blijft zoals altijd weer het weer, maar zo’n moddergevecht is natuurlijk ook altijd leuk.




Website Lowlands
Blokkenschema
Acts Alfabetisch
FAQ
Plattegrond Vorig Jaar