DVD: The Golden Compass

Het was dé kersthit in de bioscoop vorig jaar: de fantasyfilm The Golden Compass. De film is gebaseerd op de Britse boek-trilogie His Dark Materials van Philip Pullman. Dat kon haast ook niet anders met een budget van bijna 200 miljoen dollar, een sterrencast en dergelijke timing. En aangezien Hollywood geen liefdadigheidsinstelling is, moeten die 200 miljoen dollar ook ruimschoots worden terugverdiend. De marketingcampagne rond de bioscooprelease is weer uit de kast getrokken en kan nu de dvd-release ondersteunen. RCV zet de film dan ook in de markt met een uitgebreide 2-disc Special Edition, die sinds kort te koop is.



Lyra (Dakota Blue Richards), een weesmeisje uit Oxford, krijgt op een dag een gouden kompas van een oude leraar. Het is niet zomaar een kompas, maar eentje die je antwoord kan geven op al je vragen, zolang je maar weet hoe je ermee om moet gaan. Ze krijgt het kompas op één voorwaarde: ze mag aan niemand zeggen dat ze het in haar bezit heeft. Het blijkt echter dat er toch iemand is die weet van het geheime bezit van Lyra: de boosaardige en charmante Marisa Coulter (Nicole Kidman). In de wereld van Lyra en Marisa, waar mensen worden vergezeld van daemonen, het magistrum regeert en 'stof' een grote rol speelt, is het bezit van het gouden kompas zeer kostbaar. Als de oom van Lyra, Lord Asriel (Daniel Craig), op reis gaat, neemt Marisa Coulter de zorg over Lyra op zich. Als er echter allemaal straatkinderen verdwijnen, waaronder Lyra's vriend Roger, komt ze er achter dat Marisa heel andere intenties heeft dan ze doet voorkomen. Lyra heeft nog maar één doel voor ogen: Roger bevrijden. Ze wordt hierbij geholpen door de Zigeuzen, de Texaanse aeronaut Lee Scoresby (Sam Elliot), de mysterieuze heks Serafina Pekkala (Eva Green) en de gepantserde ijsbeer Iorek (Ian McKellen).

Voor een meer uitgebreide review van de film The Golden Compass, klik hier.


Nicole Kidman als Mrs. Coulter


Filmmaatschappij RCV krijgt nog wel eens het verwijt dat ze weinig aandacht besteden aan hun dvd's. Er zijn te weinig extra's of de beeldverhouding is niet zoals de liefhebbers deze zouden zien. The Golden Compass laat echter zien dat het bedrijf zeker in staat is om geweldige releases in de markt te zetten. Met een uitgebreide 2-disc Special Edition krijgt dé kerstklapper van 2007 een goede kans om hoge ogen te gooien in de verkoopcijfers van 2008. Met name de tweede disk is gebruikt om de extra's op te plaatsen, op de eerste schijf vind je namelijk alleen een commentaartrack van schrijver/regisseur Chris Weitz. Jammer genoeg is deze niet ondertiteld, waardoor het voor sommige mensen slecht te volgen zal zijn. Gelukkig zijn de meeste extra's op de tweede schijf wel ondertiteld. Als eerste wordt er aandacht besteed aan het originele boek en de verfilming ervan. Zo vertelt de schrijver van het boek, Philip Pullman, over zijn boek en over zijn leven in 'Author Philip Pullman and the Consequences of Curiosity'. Daarna kun je zien hoe Weitz het boek geschikt heeft gemaakt voor het witte doek, al is hij hierin niet echt kritisch over zijn eigen werk. Daarnaast kun je zien hoe men Dakota Blue Richards heeft gecast voor de hoofdrol.



Alhoewel The Golden Compass volgens velen geen goede verfilming is van het boek, bevat de film zoveel visueel spektakel dat het aanschouwen een genot is. Het is dan ook geen wonder dat er in de extra's veel aandacht is voor de special effects en de computertechnologie die gebruikt is om de film te maken. In iets minder dan een uur zie je, in verschillende featurettes, hoe de makers de magische wereld tot leven hebben gebracht. Tot slot bevat de schijf een feature over de muziek in de film, gecomponeerd door de Franse componist Alexandre Desplat en zijn er beelden terug te kijken van de filmpremière op het Cannes Filmfestival in 2007.

The Golden Compass is een geweldige film die, ondanks dat deze geen recht doet aan het boek, met name vanwege het visuele spektakel echt de moeite waard is. Daarnaast is de release op dvd zeer uitgebreid. De extra's voegen echt wat toe aan de film en de release is relatief goedkoop voor een Special Edition (17,99 euro).


Label: RCV Releasedatum: 1 juli 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: