Boek: Fuck Romance - Thomas van Woudenrode

In mei verscheen bij uitgeverij De Werken de roman Fuck Romance van Thomas van Woudenrode. Zowel uitgeverij, auteur, als titel kwamen mij niet bekend voor, het was de cover die meteen mijn aandacht trok:


Het boek vertelt over Ellen Kezersky, een rijke maar doodongelukkige jonge vrouw. Zij heeft alles in overvloed: drank, drugs, feestjes en minnaars. Maar liefde en oprechte vriendschappen lijken er niet bij te zitten.

In dit boek kom je tegen:
-Merknamen. Heel, veel merknamen. Soms vraag je je af of de auteur gewoon heeft zitten googlen om hier mee rond te strooien..
-Bedrog en intriges. Zoals het hoort bij een thriller.
-Drugs. Veel, heel veel drugs.
-"Snuff"-films. Het gezelschap lijkt nergens nog een kick uit te kunnen krijgen, dus zoeken zij hun toevlucht in extreme video's à la "Faces of Death". Dit zijn films waarin mensen en/of dieren verongelukken, enz. enz.

Kortom: genoeg elementen om je aandacht vast te houden. Maar: wie is Thomas van Woudenrode eigenlijk? Google levert niks op en een mailtje naar de uitgeverij leert ons dat het hier inderdaad om een pseudoniem gaat. Toen ik vervolgens vroeg of we hier met een Arnold Grunberg te maken hadden, kreeg ik als reactie dat er verder geen mededelingen over de identiteit van de auteur gedaan kunnen worden.

Raadselachtige bedoening dus bij De Werken, die tot nu toe pas twee boeken op hun naam hebben staan, waaronder Fuck Romance.
Wél staat het volgende boek al aangekondigd op hun website, van de hand van Adri van Beelen, die menigeen wel kent van t.v.

Hoewel Fuck Romance lekker wegleest, moet gezegd worden dat met name het 'name-dropping' wat geforceerd over komt. Het lijkt er op dat de auteur een bepaald sfeertje heeft willen neerzetten maar de plank heeft misgeslagen, simpelweg omdat hij niks van dit wereldje af weet.
Ook zijn een paar delen een tikje ongeloofwaardig, al moet je als auteur soms wat kunstgrepen toepassen om tot een goed plot te komen.

En dat goede plot, dat heeft het boek zeker! Hoewel het slot je niet zal verbijsteren, is het wel geniaal gevonden door van Woudenrode. Sereen, tragisch en stijlvol zijn de woorden dit het eind recht doen.



Eigenlijk geldt deze heilige drie-eenheid voor heel Fuck Romance. Weliswaar wordt het af en toe duidelijk dat de auteur een oplossing zocht en lang niet alles weet van Chanel en Prada, wél heeft Thomas van Woudenrode een sterke thriller neergezet die je meesleept in de droevige schijnwereld die 'glamour' heet.

Met dank aan de submit van oudwest87!


Uitgever: De Werken ISBN: 9789078711025 Pagina's: 128
Waardering: