CD: Infadels - Universe In Reverse

Infadels is een liveband pur sang. Dat bewezen ze niet alleen al vele malen in Nederland de laatste jaren, maar over de hele wereld. Lowlands- en Pinkpoptenten werden uitzinnig gemaakt, zweet droop van het zeil af, mensen verlieten bekaf maar met een grote glimlach de locatie. Hetzelfde gebeurde in het zalencircuit. Afgelopen week speelde de band zelfs nog enkele malen in Nederland om hun nieuwe album in het 'echie' neer te zetten.


Velen zullen bij het beluisteren van Universe In Reverse geschokt zijn. Waar zijn de extreme en opzwepende beats die We Are Not the Infadels tot een immens succes maakte? Waar zijn de anthems als 'Can't Get Enough' en 'Love Like Semtex' die iedereen meebrulde tijdens een optreden? Ze zijn inderdaad niet zo makkelijk meer te herkennen. De stuiterende roze kauwgomballen zitten nu verscholen onder een glazuurlaagje van rock en soms zelfs pure pop.

Zanger en boegbeeld Bnann schreef tussen de 300+ optredens over de hele wereld door veel materiaal op zijn akoestische gitaar. Om elektronisch tegenwicht te bieden liet Matt Gooderson zijn beatkennis, hooks en melodielijnen erop los. Deze invloeden vormden uiteindelijk de spil van het album. "Bob Dylan meets Brian Eno" aldus Gooderson. De balans is op het tweede album verschoven richting de rock en mist de sonische electrowervelwinden van het debuut. Desalniettemin is Universe In Reverse een opwindende en hoog energetische plaat. Op de track 'Don't Look Behind You' na, het enige rustpunt op de cd. Het overige muzikale materiaal is uptempo en toegankelijke dancerock geworden die minder origineel klinkt als de voorloper, maar waarin zich toch enkele hoogwaardige tracks schuilen. Het ruwe diamantverhaaltje gaat ook hier vaak op. Draaien is poetsen en poetsen is glimmen.


De single 'Make Mistakes' bijvoorbeeld klinkt uiterst eenvoudig, maar heeft wel de eigenschap zich voor dagen in je hoofd te nestelen. De kunst van "less is more" misschien? 'Play Blind' trekt parallellen met het debuutalbum en heeft een fantastische opbouw. 'Code1' herbergt in zijn pompende energie eveneens vele schone details in de vorm van electronica. Universe In Reverse heeft niet het overrompelende effect van de eerste geluidsdrager, maar heeft tijd nodig om te groeien. Zo goed als We Are Not the Infadels zal het niet worden, maar het blijft een aangename plaat die live ook zeker met rauwe rechtse uit de hoek kan komen.


Label: Wall Of Sound Datum: Juni 2008 Waardering: