DVD: Michael Boogerd - Een portret van Boogie

In de wielersport zijn er een aantal namen die de geschiedenis in gaan: Jan Jansen, Joop Zoetemelk en 'De Kneet'. Allemaal namen uit de dagen van weleer. De laatste jaren hebben we te maken met 'nieuwe' helden en onlangs besloot één van deze helden zijn racefiets aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen. Jazeker, we hebben het dan over Michael Boogerd, 'Boogie' voor intimi. Een naam die in de wielergeschiedenis mag worden bijgeschreven. Hij wist de wielerliefhebber jarenlang op het puntje van zijn stoel te krijgen, wat velen lang niet was gelukt. Over deze wielerheld is nu een dvd uitgebracht: Michael Boogerd - Een Portret Van Boogie en deze is sinds april verkrijgbaar. De dvd maakt deel uit van een groter geheel. Deze zomer brengt de NOS in samenwerking met Strengholt MultiMedia een hele serie dvd's met sporthoogtepunten uit waaronder een EK-Voetbaleditie (eerder hier besproken). Ook De Tour de France en de Olympische Spelen zullen verschijnen.

Michael Boogerd a.k.a. 'Boogie'
Met een sportzomer voor de boeg moet de NOS gedacht hebben dat er geen beter tijdstip als dit zou zijn om deze serie dvd's op de markt te brengen. Daarbij genomen het afscheid dat Michael Boogerd onlangs van de wielersport nam, verklaart wel de uitgave van Michael Boogerd - Een Portret Van Boogie. De dvd is een mooi naslagwerk en eerbetoon aan een carrière die zeker bewondering heeft geoogst en verdiend. Natuurlijk ontbreken de hoogtepunten van deze loopbaan niet: de overwinning in de Amstel Gold Race en de onvergetelijke zege op 'La Plagne' in de Tour de France. Van deze laatste is als bonus op de dvd de finale van de etappe opgenomen. Het is dat je weet hoe de einduitslag is, maar toch zit je weer een beetje op het puntje van je stoel. Je voelt in ieder geval de inspanning die Boogie hier levert, elk zweetdruppeltje voel je en je leeft erg met hem mee.


Boogie tijdens zijn zegetocht naar La Plagne - Tour de France


Meeleven
Meeleven is wat deze documentaire ook uitstraalt. De persoonlijkheid van Boogerd is er eentje waar je moeilijk iets tegen kunt hebben: sympathiek, geliefd en sportman in hart en nieren. Maar daarnaast ook familieman, echtgenoot en vader. Allemaal kanten van de wielrenner die op de dvd aan bod komen. In gesprekken met Mart Smeets (mister wielrennen bij de NOS sinds mensenheugenis) vertelt Michael openhartig over alles wat zijn sport zo mooi maakt, maar ook het controversiële onderwerp doping schuwt de renner niet. Helaas een item dat vandaag de dag gerelateerd lijkt te zijn aan de wielersport, of sterker nog, de sport in het algemeen. De periode die de dvd beschrijft beslaat de jaren van 1996 tot aan zijn allerlaatste WK op de weg. Een behoorlijke periode waarin de nodige ups en downs langs zijn gekomen, kenmerk van elke sportcarrière. Je moet de downs hebben beleefd om optimaal te kunnen genieten van de ups, lijkt mij.

Gezegd moet worden dat je voor het grootste deel van deze dvd wel liefhebber moet zijn van de wielersport, anders is het waarschijnlijk niet echt een interessante uitgave. Voor mensen die de persoon Boogerd eens wat uitgebreider aan het woord willen horen, is deze documentaire ook een goede manier. Voor alle anderen: gewoon in de winkel laten liggen.


Label: Strengholt MultiMedia Releasedatum: 24 april 2008 Kijkwijzer: geen
Waardering Film: Waardering extra's: n.v.t.