CD: Scouting For Girls - s.t.

Met een bandnaam als deze zal je bij de critici niet meteen gezien worden als nieuwe technisch begaafde sensatie. Het heeft nogal een puberale bijsmaak, Scouting For Girls. Tenminste, als je het ziet als referentie naar het bekijken en versieren van meiden en niet één of andere loverboy-activiteit of modellenwedstrijd. Die eerste referenie en natuurlijke drang voor velen verenigt zich het meeste met de muzikale uitspattingen van dit Londense trio. De bandnaam is daarentegen afgeleid van het boek "Scouting for Boys" waarin de goed bedoelde aard van de scoutingorganisatie zijn beschreven. Scouting For Girls lijkt op basis van zijn naam alleen al een MacGyver in de muziekwereld te zijn.


En waar MacGyver met een paperclip en zakmes de meest vreemdsoortige ontsnappingen initieerde, zo verzint dit trio ook zonder de standaard bandmiddelen leuke uitwegen. Er komt bijvoorbeeld geen gitaar aan te pas, maar het zijn het keyboard, bas en drums die het Zwitserse zakmes vormen.
Het album lijkt het motto "nooit volwassen willen worden" uit te schreeuwen. Niet alleen tekstueel, maar ook de zwarte noten op de bladmuziek ontpoppen zich als bubblegum-rock. De eerste pagina van de inlay is gevuld met kinderfoto's van de band en daarnaast vullen kleurpotloden, kompassen, jojo's en gevouwen vliegtuigjes de bladzijden.

Als zanger Roy Stride dan vervolgens nog eens begint te schreeuwen dat Elvis niet dood is en hij voor één dag James Bond wil zijn is er geen twijfel meer over mogelijk. Stride vindt opgroeien maar niks, het liefst leeft hij de godganse tijd in een droomwereld waar muziek- en filmsterren, meiden en de minder serieuze zaken in het leven voorop staan.


Het bekendste wapenfeit van SFG is in Nederland toch wel de single 'Elvis Ain't Dead'. Een upbeat zomerse hit nog voordat de zon ging schijnen, voorzien van olijke keyboarddeuntjes, aanstekelijk refrein en hoog meezinggehalte. 'Keep On Walking', 'Heartbeat' en 'James Bond' vallen in dezelfde categorie. Eigenlijk valt de hele plaat in deze vrolijke niche, want ondanks dat de teksten soms een minder goed gevoel geven ('The Airplane Song', 'I'm Not Over You') blijft de muziek aanstekelijk en opbeurend.

Nadeel van het oeuvre op dit album is dat de houdbaarheidsdatum niet al te ver in de toekomst zal liggen. De vergankelijkheid van de tracks is al voelbaar na enkele draaibeurten. Desalniettemin is dit een prima BBQ-plaatje voor bij het EK.


Label: EPIC Datum: April 2008 Waardering: