Boek: P. Valkenet - Macho's, moederskindjes, meesterminnaars

Stereotypen en vooroordelen; we hebben ze allemaal wel. Zo ook over de Italiaanse mannen. Heel actueel op dit moment met de wedstrijd Nederland-Italië in het verschiet, want daar wemelt het dan weer van de frivole, mooie Italiaanse mannen op het veld tussen al die Hollandse voetbalboertjes door. Pauline Valkenet heeft zich ook lang afgevraagd of al deze vooroordelen en vooral ook beelden die we van de Italiaanse mannen hebben waar zijn. Als correspondent voor RTL en Trouw in Italië, woonachtig in Rome, komt ze dagelijks in contact met de mannen uit dit land. Zij onderwierp ze eens aan een nader onderzoek en samen met haar vriendinnen probeerde zij de Italiaanse man te onthullen. Het resultaat van dit 'onderzoek' is te lezen in Macho's, moederskindjes, meesterminnaars?.

Lekker leesvoer
Pauline Valkenet probeert in haar boek vooral te achterhalen of het beeld dat zij (en velen met haar) van de Italiaanse man heeft, klopt. Zijn ze inderdaad zo ijdel? Zijn het moederskindjes? Gaan alle Italiaanse mannen vreemd? In haar tijd in Rome heeft ze ook een aantal mannen mogen 'ervaren' als partner en als nuchtere Hollandse kwam ze er wel achter dat Italiaanse mannen als geen ander een vrouw het hof kunnen maken. Dat is fijn... voor even dan, want als je na een tijdje verwacht dat hij ook eens de stofzuiger ter hand neemt, een overhemd zelf strijkt of eens een keer boodschappen doet, dan kom je bedrogen uit. Dat doet de Italiaans man niet, of laten we zeggen nauwelijks, want er zijn altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Aan de hand van ervaringen van haar vriendinnen maakt Valkenet in haar boek de balans op, een kleine greep uit de vele bevestigingen die zij kreeg:

1. Ja, het zijn charmeurs, flirters en vreemdgaanders
2. Ja, het zijn moederskindjes, die vaak tot ver gevorderde leeftijd bij moeder blijven wonen, omdat dat zo makkelijk is
3. Ja, het zijn in beginsel goede minnaars en lovers

Om haar bevindingen te etaleren heeft Pauline een drietal bekende Italianen langs de lat gelegd: Luca Toni (voetbalheld), Enrico Fabris (schaatslegende - in Italie dan) en Silvio Berlusconi (de macho president van het land). Aan de hand van deze drie mannen laat ze nog eens duidelijk zien dat de meeste vooroordelen wel kloppen.

Luchtig, geestig en toch inzichtelijk
Macho's, moederskindjes, meesterminnaars? is een luchtig, geestig maar ook inzichtelijk en leerzaam boek over de Italiaanse man. Het leest lekker vlot weg. De schrijftaal is bijzonder aangenaam en bij tijd en wijle zou je willen dat je ook eens door een Italiaanse man aanbeden zou worden. Maar bedenk dan wel: ze mogen dan charmeurs zijn, conclusie in het boek is ook dan meer dan 75% waarschijnlijk ook vreemd gaat, dus een Italiaanse man heb je nooit alleen. Dan toch maar liever een Hollandse boer?


Uitgever: Sirene ISBN: 9789058314499 Pagina's: 192
Waardering: