DVD: Ugly Betty Seizoen 1

Twee Golden Globes suggereert dat we te maken zouden moeten hebben met een heuse hitserie. Toch valt het resultaat van het eerste seizoen van Ugly Betty ietwat tegen. Misschien wordt dit wel beïnvloed door het feit dat er tegenwoordig zo ontzettend veel comedy series zijn, zogeheten sitcoms, dat je al snel met klassiekers Seinfeld, Friends en Sex And The City gaat vergelijken. En vergelijken beïnvloed je (on)bewust. Het thema van de serie is heel duidelijk en aan de realiteit ontleend: het oppervlakkige en vooral op uiterlijk gerichte wereldje van mode in New York. Hierin is geen ruimte voor een persoon die 'afwijkt' van het ideaalbeeld van slanke, knappe New Yorkse jetsetters. Dat Betty niet aan dit beeld voldoet mag duidelijk zijn als we haar zo bekijken. Met heuse jaws-beugel en jaren zestig kleding betreedt zij het kantoor van een modetijdschrift in de metropool New York om daar te gaan werken.

The Bottom Line
Dat Betty (een rol van America Ferrera) het niet moet hebben van haar uiterlijk valt meteen bij haar eerste verschijning al op. Het zit bij haar vooral in haar innerlijk. Maar is dat wel voldoende in de wereld van de glitter en glamour: de modewereld. Een wereld waar alles toch vooral draait om het uiterlijk, niet alleen voor de modellen, maar ook voor het ondersteunende personeel. Betty valt binnen deze laatste groep, als assistent van Daniel Meade, de baas van het modetijdschrift Mode. In eerste instantie probeert deze haar het leven erg zuur te maken in de hoop dat Betty het opgeeft. Maar opgeven komt niet in het woordenboek voor van deze slimme, lieve meid met een hart van goud. Als ze ergens instapt, gaat ze er helemaal voor. Zelfs als Daniel haar vraagt om te poseren in een 'oefenshoot' tussen allerlei bloedmooie modellen laat Betty zich niet zomaar kennen. De ontwapening zit hem vooral in haar persoonlijkheid. Maar kan zij zich daarmee staande houden in de modewereld, dat blijft te grote vraag.


America Ferrera als Betty Suarez


Prijzen
De serie viel al vele malen in de prijzen. De eerder genoemde Golden Globes waren voor de categorieen 'Best Show, Musical or Comedy' en 'Best Performance by an Actress in a Television Series'. De producent van de serie, Salma Hayek, kreeg een Academy Award Nominatie en won een Emmy Award. Zij speelt overigens ook in de serie mee. Toch moet wel vermeld worden dat prijzen niet altijd betekenen dat de serie bij iedereen in de smaak zal vallen. Door de 'overkill' aan comedy series zal het moeilijk zijn om seizoenen lang op hoog niveau te blijven presteren. Succesvolle voorgangers hebben dit erg lastig gemaakt. Dit werd ook wel duidelijk bij het bekijken van de dvd's. Op bepaalde momenten is het moeilijk om met een open vizier en niet bevooroordeeld de afleveringen voorbij te laten komen. Al gauw worden lijnen getrokken naar andere series; in de trant van 'die serie is op dat punt toch net iets beter'. Dat is jammer en iets wat de makers van de serie natuurlijk niet in de hand hebben. Hopelijk kan Ugly Betty dit in het tweede seizoen van zich afschudden en ligt er een rooskleurige toekomst in het verschiet, wellicht met na vele succesvolle seizoenen een heuse Ugly Betty afscheidsaflevering en dito party (zoals Friends en Sex And The City ooit hadden).


De cast van Ugly Betty


Boxset
Sinds de komst van de dvd-speler heeft de productie van dvd's een vlucht genomen. Elke zichzelf respecterende televisieserie brengt tegenwoordig na het uitzenden van een seizoen een box uit met daarop alle afleveringen, inclusief het nodige bonusmateriaal dat je normaal niet te zien krijgt op tv. En zo ook voor Ugly Betty. De serie wordt hier door Net5 uitgezonden en het eerste seizoen is uitgekomen in een box van zes dvd's, omgeven door een kartonnen cover. Een nette verpakking, dat mag gezegd worden. Vooral ook opvallend door de felgroene kleur, lekker fris. Wat betreft de extra's op de dvd vinden we niet al te veel bijzonders terug. De bekende 'bloopers' en 'deleted scenes' zijn opgenomen, als ook enkele aflevering die voorzien zijn van commentaar. Maar uniek is dit alles niet, elke serie die op dvd uitkomt kent deze toevoegingen tegenwoordig.

Al met al een aardige release van een tv-serie, maar niet hoogstaand of uniek, de serie noch de dvd boxset. En dat voor een ruime 55 euro. Misschien dat over een paar jaar Ugly Betty ineens helemaal hot wordt, maar vooralsnog is het landschap van de comedies iets te overbevolkt om écht een plaats op hoog niveau te veroveren. Drie sterren lijkt hier een mooie waardering.


Label: Walt Disney Studios Home Entertainment Releasedatum: 16 april 2008 Kijkwijzer: Waardering Film: Waardering extra's: