DVD: Species IV

Plotseling word je wakker. Je ligt halfnaakt op de grond en om je heen en tegen de muren, plafond en grond zit allemaal bloed. Hier en daar liggen lichamen van artsen en doctoren en als je naar je arm kijkt, zie je een vreemd soort mutatie zitten. Langzaam verdwijnen de blauw/paarse spataderen, maar je voelt je nog steeds vreemd. Je hebt geen idee wat er allemaal is gebeurd. Waar ben je? Je bent waarschijnlijk in de slechtste film van de afgelopen maanden belandt: Species IV.




Het begon allemaal in 1995. "Species", met een sterrencast van o.a. Natasha Henstridge en Michael Madsen, kwam uit en een cultfilm was geboren.
"Species II" kwam drie jaar later uit en deze was al een stuk minder. Het derde deel kwam zes jaar later en het was een film die alleen nog leuk was omdat Natasha erin speelde (in een kleine rol dan), en sinds afgelopen week is deel vier uit op DVD. Tijd om eens te kijken wat ze hiervan hebben gemaakt.

Miranda (Helena Mattsson) is een lerares op een universiteit. Ze heeft een graad in verschillende oude talen, woont in bij haar oom Tom (Ben Cross), is ontzettend slim en ziet er ontzettend goed uit. Ze krijgt zelfs een uitnodiging van Oxford om daar lessen te geven. Kortom, een perfect leventje. Maar opeens valt Miranda flauw en ze komt weer bij in een ziekenhuis. Overal om haar heen zijn lichamen en bloedsporen...en het enige spoor voor de gruwelijke moorden leidt naar haar. Als haar oom Tom Miranda oppikt uit het ziekenhuis, vluchten ze naar Mexico om zo voor de Amerikaanse politie te vluchten...in eerste instantie dan. Miranda heeft geen enkel idee hoe ze in de slachting terecht is gekomen, totdat Tom verteld dat ze eigenlijk een wetenschappelijk experiment is.



Vanaf hier wordt het verhaal steeds slechter en ongeloofwaardiger. Omdat Miranda met buitenaards DNA is gecreëerd en daar steeds zieker van wordt, rijdt Tom naar Mexico om naar een oud-leerling van hem te gaan met wie hij het experiment heeft gestart. Forbes McGuire (Dominic Keating) heeft ondertussen ook allemaal "alienreproducties" gemaakt en is er een bedrijfje in gestart om zo dode mensen te reproduceren met het buitenaards DNA. Als Tom aanklopt breekt de hel los met alle gevolgen van dien. Het is geeneens meer de moeite om het verhaal verder te vertellen. Het is allemaal zo vreselijk slecht en het valt ontzettend buiten de lijn van de voorgaande drie films. Het verhaal heeft helemaal niets met een van de voorgaande delen te maken, maar dat is nog niet eens het storende aan de hele film. Het meest verschrikkelijke is het acteerwerk. Ben Cross is zo emotieloos als een fruitvlieg en ook Dominic Keaton komt totaal niet over als hooggeleerde. De hoofdrolspeelster, Helena Mattsson, ziet er beeldschoon uit, maar ook daarmee is alles gezegd. Het acteerwerk is om te huilen, maar met een enorm slecht script kun je ook niet anders. Schrijver Ben Ripley, die het derde deel heeft geschreven, stelt erg teleur. Een groot gemis, naast een goed verhaal en acteerwerk, is Natasha Henstridge. De Species-films draaiden juist om haar en plotseling is ze weg. In dit deel wordt er zelfs geen woord gerept over haar Ik geef haar groot gelijk dat ze niet heeft getekend voor dit gedrocht. Het is me een wonder hoe je een film zo slecht kan maken dat je na de introducties van de hoofdpersonages iets te zien krijgt wat je bijna niet weg kan krijgen.

Is er echt helemaal niets goeds te melden over Species IV? Nee. Alleen als je een mooie onderzetter wilt, raad ik je aan de DVD te halen. Laat de film lekker liggen en pak dan een echt goede film erbij over buitenaardse wezens: Alien.

Met dank aan MrManiak voor de submit!


Label: MGM Releasedatum: April 2008
Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: nvt.