Concert: Arid in de Melkweg

Het Gentse Arid is terug van weggeweest! De band kwam onlangs terug, na een lange stilte van jaren, met het nieuwe album All Things Come In Waves. Een album waarop het intense geluid van het overdonderende debuut verminderd aanwezig is. Live kan dit daarentegen weer heel anders klinken. De plaat bevat tevens wel weer enkele juweeltjes in de dop, die zich uitermate goed lenen voor een kippenvelveroorzakende liveversie.


Afgelopen vrijdag was Arid weer op Nederlandse bodem te vinden en wel in onze hoofdstad. De Oude Zaal van de Melkweg was één van de uitverkoren locaties waar de band ook live het nieuwe materiaal ten gehore zou brengen. De kleine zaal was die avond tot de nok toe gevuld. Een gemêleerd publiek dat zich lustig door het voorprogramma heen praatte liet de temperatuur in de zaal langzaam stijgen. Tegen half tien hielden de meesten hun mond aangezien het vijftal muzikanten op dat tijdstip de planken betrad. De kleine Jasper Steverlinck zette, als centraal middelpunt, zijn fantastische vocale bereik meteen in als troef. De uithalen en de subtiele momenten in 'When It's Over, It's Over' waren meteen spot on. De toevoeging van de nieuwe bassist en toetsenist legt de band live ook geen windeieren. Een sterk ensemble toonde zich die avond aan Amsterdam, voorzien van strak gespeelde partijen, een goede samenwerking en een uitermate behulpzame roadie.


Na nog een nieuw nummer ('Tied To The Hands That Hold You') grepen de mannen terug naar ouder materiaal. op het swaying 'Too Late Tonight' liet Steverlinck zijn bereik loepzuiver de hoogte in schieten. Het daaropvolgende 'Wintertime' paste prima bij de sneeuwval die buiten de popzaal naar beneden dwarrelde.

De set liet een gebalanceerde mix van oud en nieuw horen. Zo kwamen onder andere 'Lost Stories', 'Right This Time', 'Why Do You Run' en 'Words' voorbij. Steverlinck zorgde voor een ingetogen moment in de tweede toegift door eenzaam achter de piano plaats te nemen en het publiek te verblijden met het serene 'I Don't Know Where I'm Going'.


De band kreeg de meeste handen op elkaar bij met het magistrale 'Me and My Melody' en de twee rockers 'You Are' en 'Life'. Bij de laatste twee ramde de meestal zo rustige Steverlinck de akkoorden door zijn gitaar heen en schreeuwde of zijn leven er vanaf hing, zuiver als altijd. Met drie toegiften en een blijk van waardering sloot de band de avond af. Arid is terug, en dat is erg goed nieuws!


Locatie: Melkweg Datum: 21 Maart 2008 Waardering: