DVD: Rob Zombie's Halloween

What’s in a name, moet de Amerikaanse zanger Rob Zombie gedacht hebben toen hij horrorfilms ging maken. Goed, ook al is zijn echte achternaam dan misschien Cummings, vanaf zijn regiedebuut House of 1000 Corpses doet de beste man zijn naam eer aan met zijn filmproductie. Zo ook de nieuwe Halloween, een remake van de gelijknamige klassieker van John Carpenter uit 1978.




Dan maar naar het mes grijpen
Rob Zombie’s Halloween is de negende film in de Halloweenreeks, maar anders dan de vorige zeven is het geen sequel maar een remake van het origineel. Het verhaal is dan ook grotendeels hetzelfde als dat van de slasherklassieker uit de jaren zeventig. Het verschil is dat Rob Zombie, die ook verantwoordelijk was voor het script, zijn moordenaar wat meer diepgang wilde meegeven. Aan het begin van de film kunnen we wat meer over de motivaties van de psychopaat Michael Myers te weten komen. Het tienjarige jongetje maakt een typisch gevalletje ongelukkige jeugd door. Papa dood, moeder een stripper, stiefpapa een dronkenlap met losse handjes. Voordat hij zijn halve familie afslacht en naar Smith’ Grove Sanitorium wordt gestuurd zien we nog hoe kleine Michael ze niet allemaal op een rijtje heeft en psychiater Samuel Loomis de school en zijn moeder al probeerde te waarschuwen. Dr. Loomis probeert verder tot hem door te dringen, maar de gemaskerde Myers zinkt tijdens zijn verblijf in de inrichting steeds verder weg in zijn eigen wereld. Zeventien jaar later weet Myers door een ongelukkige samenloop van omstandigheden te ontsnappen en keert hij terug naar het dorp waar hij opgroeide, Haddonfield. En hier lijkt onze zwijgzame antiheld het op de zeventienjarige Laurie Strode en haar vriendinnen voorzien te hebben.


Tyler Mane als Michael Myers die het op Laurie voorzien heeft

Evil has a destiny
Beter dan het origineel wordt een remake zelden en zoals te verwachten is dat ook bij Rob Zombie’s interpretatie van Halloween het geval. Zombie wilde er niet geheel een remake van maken waardoor de eerste twintig minuten duidelijk verschillen van het origineel. We kunnen zien hoe gestoord het jongetje Myers is en we zien situaties van waaruit we kunnen afleiden waarom Myers uiteindelijk geworden is tot wat hij is. Tenminste, dit is de bedoeling. Het echt uitleggen, echt duidelijk maken waarom Myers een masker opzet en alles afslacht wat hij tegenkomt doet de film eigenlijk niet. Myers blijft een emotieloze moordmachine voor wie de kijker geen greintje medeleven of begrip zal kunnen opbrengen.


Malcolm McDowell als Dr. Samuel Loomis en Scout Taylor-Compton als Laurie Strode

Naakte, gillende meisjes!
En dat hoeft ook helemaal niet! Want waar het om gaat in dit soort films zijn natuurlijk de gillende meisje die altijd de verkeerde kant oprennen. Daarmee zit het wel goed, alleen moet worden gezegd dat het wel opvalt dat alle vrouwen die Myers aan zijn mes rijgt toevalligerwijs nu net half ontbloot zo niet compleet naakt zijn. Niks mis mee. Critici die meer achter de film uit 1978 zochten, vonden het een sterke sociale kritiek van de losgeslagen jeugd. Ook dat valt uit Zombies versie te halen. De pubers in Halloween zijn weinig multidimensionaal en lijken niet veel meer dan jongens, seks, en condooms aan hun hoofd te hebben.

Er valt veel te zeggen tegen Rob Zombies versie van Halloween. De acteerprestaties zijn ver beneden peil, met als dramatische dieptepunt Malcolm McDowell (de serie Heroes) die als psychiater Loomis het natuurlijk allemaal al voorzien had en nu iedereen probeert te waarschuwen voordat het te laat is. Het script is in hoge mate voorspelbaar, schrikmomenten en spanning ontbreken grotendeels en sommige dingen zijn wel heel erg onlogisch. Pluspunt is dan wel weer de muziek, het befaamde Halloween thema is overgenomen en hier en daar is wel te merken dat er aan het geluid en de muziek tenminste nog wel voldoende aandacht is besteed. Nee, veel soeps is het allemaal niet, maar heel slecht nu ook weer niet. Voor de liefhebbers van het genre en de Halloween films in het bijzonder zal het een welkome toevoeging zijn. Anderen kunnen hem maar beter links laten liggen en doen er verstandig aan naar het origineel te grijpen. Al zit in deze versie wel meer vrouwelijk naakt.

Label: Paradiso Home Entertainment Releasedatum: 28 februari 2008 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: nvt.