Film: Horton

Van de makers van het succesvolle Ice Age draait vanaf vandaag Horton in de bioscopen. Deze animatiefilm is gebaseerd op het verhaal Horton Hears a Who, net als The Grinch afkomstig uit de hoed van de befaamde Dr. Seuss. En net zoals in How the Grinch Stole Christmas is de hoofdrol weggelegd voor Jim Carrey, die dit keer in de dikhuid van de olifant Horton kruipt.


Een wereld op een spikkel op een bloem in de jungle...
Horton is een flierefluitende olifant die op zijn gemak van het leven geniet in de jungle van Jool. Dagelijks geeft hij wijze levenslessen door aan de andere kinderen. Op een dag, nadat hij net de bijzonderheden van de wandelende tak aan zijn klasje heeft uitgelegd, slaat hij weer eens aan het filosoferen. Wat nou als de wereld zoals we die kennen eigenlijk een hele kleine wereld is, onderdeel van een veel groter geheel? Terwijl hij naar een spikkel op een paardenbloem staart, overpeinst hij hoe het zou zijn als er zich op die kleine spikkel ook een hele wereld zou bevinden. En verrek! Opeens lijkt het alsof Horton iemand om hulp hoort roepen. Horton heeft gelijk, op de kleine spikkel bevindt zich de wereld van hele, hele kleine wezentjes, de Who’s genaamd. In deze miniwereld, Whoville, is Ned de burgemeester. Er gebeurt eigenlijk nooit iets, sinds Who-heugenis leven de Who’s in pais en vree. Nu echter is de spikkel door een samenloop van omstandigheden, een kastanje en een windvlaag uit zijn veilige schuilplaats tevoorschijn gekomen. Na van de eerste schrik bekomen te zijn belooft Horton aan de net zo verschrikte burgemeester Whoville in veiligheid te brengen en begint hij aan zijn queeste. En net zoals niemand Horton gelooft die met zijn grote oren als enige junglebewoner de kleine Who’s op de spikkel kan horen, gelooft in Whoville ook niemand de burgemeester wanneer hij verkondigt dat hun wereld in feite een kleine spikkel onder de hoede van een grote olifant in de lucht is.


Kleurrijke wereld, een zure kangoeroe en een Russische adelaar
Achter de wonderlijke wereld die in deze film op het witte doek wordt getoverd zitten naast natuurlijk de creatieve geest van Dr. Seuss de makers van Ice Age. Visueel zit het dan ook helemaal goed: Horton’s jungle, Whoville en al haar inwoners zien er werkelijk spectaculair uit. Anders dan Ice Age ziet Horton er ook een stuk kleurrijker uit en lijkt het wel of er nog meer bonte figuren in voorkomen. Naast Jim Carrey en Steve Carell, die olifant Horton en burgemeester Ned perfect weten in te vullen, kunnen we Seth Rogen horen als Morton, Horton’s bange muisachtige vriend. Horton’s tegenstander vinden we in Sour Kangaroo (Carol Burnett), een inderdaad nogal verzuurde en bezorgde moeder die niet wil dat Horton met zijn kletspraat de tere kinderzieltjes verziekt. Zij wordt hierbij geholpen door een partij knotsgekke apen en schakelt over op drastische methoden wanneer ze de adelaar Vlad Vladikoff inschakelt, een gemenerik die door Will Arnett van Russische accent wordt voorzien.


Een olifant, maar ook een Socratische Maarten Luther
En ja, er zit natuurlijk ook nog een moraal in deze animatiefilm. De les die de film kinderen mee wil geven is duidelijk en soms misschien wel iets te duidelijk. Zo zegt de kangoeroe dat dingen alleen echt zijn wanneer je ze kan horen, zien en voelen. Horton wordt door haar als een Socrates uit de maatschappij verbannen aangezien hij kinderzieltjes alleen maar overstuur zou maken. De koppige olifant echter gelooft heilig in zijn waarheid en is bereid die met zijn leven te blijven verdedigen ware hij Maarten Luther zelf. En natuurlijk krijgt de schattige olifant zijn gelijk, ook al zou één van zijn lessen perfect passen in de anti-abortus beweging: "little people are people too!" Door deze extra dimensie zorgt Horton er in elk geval voor dat het geen oppervlakkige kinderfilm wordt, om van de vader-zoon problematiek en de politieke beslommeringen die zich ondertussen in Whoville afspelen nog maar niet te spreken.


Nee, oppervlakkig is de film Horton niet, maar een kinderfilm zeker. Een kinderfilm waarbij de kleineren met volle teugen zullen genieten van de fantastische kleurrijke wereld die tot leven wordt geroepen. Een komische animatiefilm waarbij de groten ook hun gezicht niet in de plooi zullen kunnen houden. De junglebewoners en de Who’s spreken ook Nederlands: door hebben onder andere Michiel Huisman, Filemon Wesselink, Carice van Houten en Giel Beelen wel voor gezorgd.


Label: 20th Century Fox Releasedatum: 19 maart 2008 Kijkwijzer: Waardering film: