CD: 10CC - Collected

SubheaderKevin Godley, Laurence Creme, Graham Goldman en Eric Stewart vormden tezamen een bandje. De eerste keer dat ze samen speelde was in 1964 in 'The Whirlwinds'. Later werd deze band omgedoopt tot 'The Mockingbirds'. Na vele jaren, namen en omzwervingen van de leden kwamen ze weer samen en namen onder de naam 'Hotlegs' een demo op, getiteld 'Donna'. Een eerdere demo was niet erg succesvol, maar dit plaatje veranderde alles. Producer Jonathan King was laaiend enthousiast en nam de band onder contract. Tevens gaf hij hun de naam 10CC. Met het contract en de nieuwe naam volgden de hitsingles elkaar in rap tempo op. De humoristische toon in hun muziek werd hun handelsmerk. In 1976 verlieten Godley en Creme de band. Dit duo bleef echter niet stilzitten en naast het produceren van videoclips voor andere artiesten scoorden ze zelf ook nog de nodige hits.

Het meest bekende nummer van 10CC is waarschijnlijk 'Dreadlock Holiday' dat in 1978 verscheen. De humor straalt er bij dit nummer duidelijk vanaf, net zoals bij 'The wall Street Shuffle', dat in 1974 verscheen.

To do the Wall Street Shuffle
Let your money hustle
Bet you'd sell your mother
You can buy another


Maar ook in de romantische hoek plaatsten ze hun knipogen, getuige het o zo romantisch klinkende 'I'm not in Love' dat ook geregeld hoog scoort in de romantische top 100's.

I keep your picture
Upon the wall
It hides a nasty stain that's lying there
So don't you ask me
To give it back
I know you know it doesn't mean that much to me
I'm not in love, no no, it's because..



Even een opfrisser, I'm not in Love


De verzamelaar 10CC Collected biedt totaal 51 tracks op drie cd's. Naast eerdergenoemde tracks van 10CC kom je ook verschillende nummers tegen die onder de naam Godley & Creme zijn uitgebracht. Denk bijvoorbeeld aan 'A little piece of heaven' en 'Cry', beide uit 1985. Opvallend bij die laatste clip was vooral het morphen van de gezichten. De titel 'Collected' staat niet voor het totale overzicht van 10CC. Het is wel een mooie collectie met een ruim overzicht van de vele wapenfeiten van deze band. Grote kans dat je de meeste titels niet zult herkennen van dit album, maar tijdens het luisteren zul je merken dat je toch meer nummers kende dan dat je had gedacht. Een waardige uitgave.

Label: Universal Releasedatum: 31 januari 2008 Waardering: