CD: At The Close Of Every Day - Troostprijs

Als band maak je natuurlijk in de allereerste plaats muziek, maar dat het oog ook wat wil, is aan At The Close of Every Day niet helemaal voorbij gegaan. Met hun nieuw uit te komen cd Troostprijs brengen zij een opmerkelijk verpakt schijfje uit. In een plastic, transparante, slappe sleeve zit een zilverkleurige sleeve. Hierin zit de cd van het drietal. Het geheel is versierd met een heuse ere-rozet, mooi uitgevoerd in paars. Een originele verpakking (handgemaakt en gelimiteerd qua oplage) voor een originele cd. Want dat niet alleen de verpakking lof verdient, mag in deze inleiding al wel gezegd worden.

Troostprijs of Hoofdprijs
De titel van het album geeft je het idee dat je het beste hebt moeten laten schieten en genoegen moet nemen met de troostprijs. Niets is minder waar, want de cd is op zichzelf een hoofdprijs. De nieuwe cd van de band is Engelstalig, anders dan de titel ook doet vermoeden. Maar we zijn eigenlijk niet anders gewend, het is een groep die van paradoxen en tegenstellingen houdt. Zo zeggen ze ook met de muziek op zoek gegaan te zijn naar hun paradoxen. Die hebben ze onder andere gevonden in dwarsfluiten en fanfaremuziek, een raakvlak met de jeugd van Minco Eggersman, één van de leden van ATCOED.

Normaal gesproken worden in reviews vaak enkele nummers uit een cd gehaald en besproken. Nu eens een keer niet. Dit album verdienT een beoordeling als geheel. De band zegt zelf dat het zich kenmerkt door stuurloosheid, berusting en wegvallende kaders en zekerheden. Als je dit leest voor je de cd gaat beluisteren roept dat wel even wat angst op. Een stuurloos album? Jeetje, dat wordt vast bagger. Maar wederom (net als met de titel) verrassen de heren van ATCOED. Want niets stuurloos, gewoon recht op het doel af, een mooi stukje muziek neerzettend. De termen berusting en zekerheden herken je ook meteen. De verzoening met het leven - het verleden, het heden en eigenlijk ook alvast de toekomst - straalt van elk nummer af. Je kunt dus eigenlijk alleen maar tot de conclusie komen dat ze geen woord gelogen hebben van hun beschrijving en ze geslaagd zijn in hun opzet. 'Troostprijs' mag dan wel zo heten, een troostprijs is het zeer zeker niet... het is de Hoofdprijs met een grote H.

"Even if we win, we win with our heads down..."


At The Close of Every Day


Een stukje geschiedenis
ATCOED bracht al eerder enkele cd's uit zoals 'Zalig zijn de armen van geest' (2002) en 'Silja Symphony' (2004). Dit laatste album was een herdenkingsplaat voor de slachtoffers van de ramp met veerboot Estonia. Het werd ook door 3voor12 uitgeroepen tot album van het jaar 2004. Eind 2007 verscheen er een remix-album 'Leaves you puzzled'. Een project waar bevriende artiesten meewerkten om een aantal eerder uitgebracht songs in een nieuw jasje te steken. En nu de cd 'Troostprijs', een album dat zeker een plek verdient in de kast van elke muziekliefhebber, maar nog meer een plaats in de cd-speler moet krijgen, want dat geniet het beste. Een zeer waardig stukje muziek dat niet anders dan vijf sterren kan krijgen. Zo zouden er meer gemaakt moeten worden.

Op de MySpace-pagina is alvast een voorproefje te horen van het album, het nummer 'If I Need To Break Your Heart':

http://www.myspace.com/atthecloseofeveryday


Label: Volkoren Releasedatum: 10 maart 2008 Waardering: