Boek: Richard Matheson - I Am Legend

Enkele weken geleden verscheen I am Legend in de Nederlandse bioscopen. Reden voor uitgever Bruna om het oude science fiction verhaal van Richard Matheson, waar de film op gebaseerd is, opnieuw uit te geven in de vorm van een kleine paperback.

Remi
Het is het jaar 1986. Robert Neville leeft een eenzaam en angstig bestaan. Voor zover hij weet is hij de enige mens op aarde die immuun is voor de dodelijke ziekte die over de wereld is getrokken en daarbij de mensheid tot een vorm van vampier heeft gemuteerd. Om te kunnen blijven bestaan hebben deze vampiers vers bloed nodig. Elke nacht proberen ze dit bij Neville te halen, door hem uit zijn zwaar gebarricadeerde huis te lokken. Overdag struint Neville de verlaten huizen en winkels af, op zoek naar middelen om te overleven en om de vampiers te doden die overdag niet naar buiten kunnen en in een soort van coma verkeren. Een eenzame strijd voor de langzaam tot wanhoop gedreven man, die moeite heeft met het verlies van zijn vrouw en dochtertje aan dezelfde ziekte. Hunkerend naar gezelschap, maar niet die van de gemuteerde vampiers, probeert hij een genezing voor de ziekte te vinden. Tot hij op een dag iets ontdekt waar hij geen rekening mee had gehouden…

Bibbers
Voor liefhebbers van de film zal dit boek even wennen zijn: de film is duidelijk gebaseerd op het boek, het is geen klakkeloze verfilming. Dat wil niet zeggen dan het boek niet spannend is, zij het wel op een andere manier. Het boek ademt een ijzig spannende en eenzame sfeer uit en moet het vooral hebben van de opbouw van de hoop die Neville staande weet te houden gedurende de paar jaar dat het verhaal speelt. Dit weet Matheson knap over te brengen en hoewel het beeld van een bacterie die zich in zandstormen ophoudt de gehele aardse populatie de das om kan doen wel wat moeilijk voor te stellen is, maakt hij ook dit geloofwaardig. Het verhaal is hier en daar wat vlak, doordat er veelal hetzelfde gebeurt en de situatie van Neville niet veel verandert. De plotselinge draai aan het einde is echter wel verrassend. Nog een kleine noot voor wat betreft deze uitgave: er staan een paar ernstige spel-en typfouten in deze paperback, die zeer storend zijn. Het is aan te raden om op zoek te gaan naar een eerdere uitgave, of je moet het voor de paar euro die het boekje kost over hebben. Al met al is het een vermakelijk verhaal en ook zonder verfilming de moeite van het lezen waard.


Uitgever: A.W. Bruna ISBN: 9789046112977 Pagina's: 188
Waardering: