CD: The Cardigans - The Best Of...

Het meest bekende beeld van The Cardigans zal bij de meesten wel de clip van 'My Favourite Game' zijn. Hierin speelt Nina Persson een vrij suïcidale rol, waarin ze in een oud barrel over een Amerikaanse snelweg scheurt. Met een zware steen op het gaspedaal en verband om haar pols gewikkeld, rijdt ze als een krankzinnige de dood tegemoet (tenminste in de ongecensureerde versie). Sindsdien werd de stempel van sexy rockchick steeds duidelijker op haar gedrukt. De stoere uitstraling in de clip, een flinke (nep)tattoo op haar bovenarm, mysterieuze, donkere ogen en een geile stem. Toch zijn The Cardigans veel meer pop dan rock en dat blijkt evident uit het historische overzicht van het vijftal, The Best of....


De Zweedse band gaat namelijk alweer meer dan vijftien jaar mee en logischerwijs is dat reden om het publiek te voorzien van een 46(!) tracks tellende dubbel-cd. De meest bekende singles van de band worden hierop in chronologische volgorde geflankeerd door overige tracks van hun zes studio-albums. De eerste drie songs worden verzorgd door de zoete pop van het debuutalbum Emmerdale. Dit album werd echter grotendeels opnieuw uitgegeven op de eerste internationale release Life, waar ook het populaire 'Carnival' op prijkt. Pas in 1996 brak de band echt goed door met hun single 'Lovefool', welke ook gebruikt werd voor de soundtrack van Romeo & Juliet. Naast deze song is ook het aanwezige 'War' geschreven voor een film, A Life Less Ordinary. Het best verkopende album van The Cardigans, Gran Turismo, levert vier nummers op de eerste cd aan. Uiteraard staan 'My Favourite Game' en 'Erase/Rewind' in de selectie. Pas bij dit album waagden de vijf zich aan een kant die meer indierock-invloeden kende dan voorheen. Hier werd later weer langzaamaan afstand van gedaan en voer de band terug naar rustigere en melancholische poprock zoals 'For What It's Worth'. De eerste schijf geeft een mooi overzicht van de groep, alleen zorgt de chronologische volgorde wel voor een voorspelbaar cd.


De extraatjes, die tegenwoordig bij een best of niet meer kunnen ontbreken, zijn ook keurig gerangschikt op tijdstip van geboorte. Een hele cd is eraan besteed, met in het totaal 24 nummers. Het eigenlijk vrij saaie 'Pooh Song' (nee, niet van Southpark) heeft de eer de cd af te trappen, waarna het geheel vervolgt met B-kantjes, demo-versies en alternatieve versies. Noemenswaardig zijn bijvoorbeeld de serene en akoestische Puck Version van 'Carnival' en 'Lovefool' en de rauwe versie van 'War'. Zeker met de bijdrage van al deze B-kantjes en speciale versies is het retrospectief van The Cardigans een dekkend overzicht geworden.


Label: Universal Music Datum: Januari 2007 Waardering: